Diagnostikk av urinveisinfeksjon og klamydia: Urinprøve, ikke blodprøve

Spørsmål

Hei
Har tatt test som var negativ for urinveisinfeksjon. Ville ikke det gitt noe utslag på denne på en eller annen måte og blodprøve ved klamydia. Har ikke hatt samkvem med noen.

Svar

Hei.

Hvis du har symptomer på urinveisinfeksjon, som er hyppig og/eller smertefull vannlating, så er det riktig å levere inn morgenurin til stix-undersøkelse. Hvis ikke stix viser noe, kan det bety at du ikke har urinveisinfeksjon, men det kan også være at urinen ikke har stått lenge nok i blæren (var det morgenurin?), og da vil ikke nødvendigvis en urinveisinfeksjon vises på en urinstix. Kan det være slik, så leverer du inn en ny urinprøve hvor du sikrer at det er morgenurinen.
Urinen kan også sendes til dyrkning i et laboratorie, hvilket er en nøyaktigere undersøkelse. Da vil det bli oppvekst av bakterier i urinen, om du har en urinveisinfeksjon. Er mistanken om urinveisinfeksjon stor nok, uten at det vises på stix, er dette en undersøkelse som kanskje skal vurderes her.
Så nevner du klamydia. Hvis du ikke har hatt sex med noen så kan jo dette utelukkes, så det trenger du da ikke tenke på mer.

Du tar opp dette med blodprøve, men jeg er noe usikker på hva du spør om i den sammenheng. Ihvertfall er ikke blodprøve egnet til å finne ut om en person har urinveisinfeksjon eller klamydia, hvis det var det du lurte på.

Ha det bra.