Datter som lekker

Spørsmål

Min datter på snart 8 år har de siste månedene spesielt, vært plaget av at hun ved legge tid, etter å ha tisset, må opp igjen og tisse en ny skvett to-tre ganger før hun sovner (etter la oss si 20 minutter.) Hun sier at det hender hun føler at det kommer dråper i trusen også på andre tider av døgnet etter urinering,(det har pågått lenge) men det er leggetiden der problemet er mest uttalt.
Hun har ingen svie eller andre smerter når hun tisser eller ellers.
Hun har tisset i sengen om natten to ganger de siste månedene, i månedene før ingen gang.
(men hun hadde en hormonfeil så hun var sen med å slutte nattevæting (ca sju år) )
Noe råd?
Hilsen mor

Kvinne, 53 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det er litt avgjørende å vite om hun har vært kontinent tidligere og så nå fått lekkasjeproblemer, eller om det alltid har vært slik.

Har det alltid vært slik kan det tenkes at det er en anatomisk feil i urinveiene hennes eller at det er en dysfunksjon av blæren som gjør at hun ikke klarer å få tømt den ordentlig eller i tillegg har unormale lukkemuskler eller ut/innmunninger av urinledere og/eller urinrør.

I såfall må dette utredes med røntgenundersøkelser som kan påvise funksjonen i urinveiene. Det er mange forskjellige undersøkelser som kan være aktuelle, og dette må tilpasses den enkelte problemstillingen. Jeg mener dette er en spesialistoppgave som barnelege og urolog må løse i fellesskap. I såfall henviser legen hennes til barnepoliklinikken.

Hvis dette er noe som har oppstått nå kan det være psykiske mekanismer og sosiale forhold som gir et slikt problem. Dere bør fiske litt om hvordan hu har det på skolen, evt snakke med lærer om det er noe aktuelt problem. Har hun fått småsøsken nylig? Har dere flyttet? Dette kan være svært vanskelig å finne ut av, og synes også at en slik situasjon med fordel kan takles av en barnelege.

Det synes usannsynlig at hun har en pågående urinveisinfeksjon.

Nå skal det også sies at det ikke er så uvanlig at barn i den alderen i perioder kan småskvette litt, mest fordi de ikke har ro på seg til å sitte lenge nok på toalettet, og ofte fordi de drikker en del til kveldsmat som selvfølgelig skal ut igjen. Prøv å lage en rolig ramme rundt dobesøk, la henne sitte og lese i et tegneserieblad og ha det godt og varmt på toalettet slik at hun orker å sitte der til blæren er helt tømt. Ikke bli sint på henne hvis hun tisser i buksa, men belønn/ros henne heller hvis hun klarer å holde seg og går på toalettet på vanlig måte.

Jeg synes dere kan diskutere det med fastlegen, men ikke lag noe stor nummer av det hvis det er trolig at det kan gå over av seg selv igjen.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-