Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Brickerblære og postoperative plager

Spørsmål

Operert for kreft i urinblære 2014. Brickerblære, stomi, pose på magen, og stent mellom høyre nyre og brickerblære. Nattpose med ca. 1 m. slange. Problem: Smerter på høyreside/nyre når jeg legger meg. Vanskelig å finne stilling. Tar 5 mg Imovane / paracet for å få sovne. Urolig søvn, må drikke mye vann hver natt. Våkner hver morgen med betydelige magesmerter. Må stå opp og bevege meg. Da går det som regel over. Fastlegen og universitetssykehuset gir ingen svar. Kan dette ha noe med selve stenten å gjøre, eller lager nattposen som ligger ved sengen og samler urin,et undertrykk i mageregionen som igjen lager smerter. Dette plager meg mye!! Finnes det en forklaring?

Mann 83
Svar

Hei!

Forstår godt at du føler deg veldig plaget av å ha smerter og dårlig søvn hver natt. Operasjon med Brickerblære for urinblærekreft er også en stor og omfattende operasjon. Urinblæren fjernes, og en del av tynntarmen (Bricker-avledningen) kobles fra resten av tarmen og kobles til urinlederne samt legges ut som en stomi. På den måtes ledes urinen fra urinlederne og til en pose på utsiden av magen. I tillegg har du en stent fra høyre nye til Bricker-avledningen, jeg vil tro for å opprettholde passasjen dersom overgangen på et tidspunkt har blitt for trang.

Det finnes nok en forklaring på hvorfor du har de plagene du har, men erfaringsmessig og særlig etter slik omfattende kirurgi, så kan det være veldig vanskelig å finne ut av om plagene du beskriver er forbundet med operasjonen eller er tegn på noe annet. Også er det ikke alle plagene man opplever som kan forklares med den medisinske kunnskapen vi har pr. idag. Ved slik omfattende kirurgi som du har vært igjennom blir det endring i anatomi og fysiologi, samt at det kan utvikle seg seinkomplikasjoner som f.eks. arrvev/adheranser i buken. Erfaringsmessig merker noen pasienter ingenting til en stent som den du har, mens andre får betydelige plager. Nattposen tror jeg ikke har noe skyld så lenge det ikke er en pose med vakuum. Det er jo muskelbevegelser i urinlederveggen som leder urinen til Bricker-avledningen, og så er det overtrykk i buken og tarmveggmuskulatur som presser urinen ut.

Jeg vil anbefale at du blir henvist til urolog som utfører og har erfaring med Brickerblæreoperasjon for vurdering om noen av de plagene du har kan skyldes operasjonen og om det er mulig å gjøre noe med de. Men iblant er det kun symptomlindring som kan være aktuelt med postoperative plager. Dersom urolog ikke kan se noe sammenheng mellom dine plager og opeasjonen blir det en vurdering sammen med fastlegen på hva plagene kan skyldes, og dersom man ikke kan finne årsaken(e) og gjøre noe med det, så ihvertfall lindre plagene.

Med vennlig hilsen,

Ivan Brox