Blodtrykk og nyrer

Spørsmål

I påsken gikk jeg til legen pga hodepine som kom og gikk over lang tid. Blodtrykket mitt ble målt til 240/140, jeg ble da innlagt på sykehus. Etter at jeg fikk riktige medisiner ble jeg utskrevet. Har vært inne på utallige røntgenundersøkelser, renografi, renal angio, mr, doppler. På en av ultralyd undersøkelsene så de at jeg hadde en nyresten i høyre-nyre. Jeg ble operert for stenose i høyre nyre i 1997. Etter renal angio, konkluderte legene med at det høye blodtrykket mitt skyltes at høyre nyre var mindre enn venstre nyre. Ble også sendt til steinknusing og påfølgende sjekk etterpå viste at steinen ikke ble knust. Fikk beskjed fra en overlege på urologisk avd. at det kanskje ikke var en stein, så jeg ble sendt på CT-scan. Har ikke fått resultat fra CT'en enda. Blodtrykket mitt ligger stabilt på ca. 160-170/80-90.
Mine spørsmål er da: Er det bare tilfeldig at jeg har "noe" i den høyre nyra og høyt blodtrykk på likt?
Hvis dette ikke er en stein, hva kan det være?
Hvilke alternativer har jeg for å slippe medisiner? ( Alt fra inngrep til diett ).
Beklager at dette ikke ble en kort melding, men følte at jeg måtte få frem alt.

På forhånd takk!

Sykdommer: Høyt Blodtrykk
Medisiner: 2x 25mg Kredex
1x 10 mg enelapril komp
1x 10 mg plendil

Mann, 23 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Nyrene spiller en viktig rolle i reguleringen av blodtrykket. Blodgjennomstrømningen i nyren er nyrens måte å måle blodtrykket på. Hos deg var pulsåren til nyren for trang, og da vil den nyren tro at blodtrykket er for lavt. Den vil reagere med å produsere stoffer som øker blodtrykket. Derfor ble blodtrykket ditt totalt sett for høyt. Nå er du operert for dette, og det er gode muligheter for at blodtrykket kan normalisere seg igjen.

(Du ble operert for stenose (trangt parti). Hvis dette trange partiet var i urinlederen er sammenhengene litt annerledes. Da blir nyren gradvis dårligere fordi den ikke får skilt ut nok urin. Slik sykdom i nyren kan også føre til høyere blodtrykk. Jeg er litt usikker på hvilken operasjon du har fått utført)

Så forstår jeg at du har også fått påvist en nyrestein. Det er nok ingen sammenheng mellom blodtrykket og nyresteinen. Hvis du hadde en trang urinleder, kan dårlig utskillelse av urin imidlertid føre til hyppigere steindannelse. Det er ikke så lett å ta feil av en stein hvis den er typisk, verken på ultralyd eller ved steinknusing. Jeg tror ikke de kan ta feil av en stein og en svulst, hvis du er engstelig for det. CT-undersøkelsen vil avklare om det foreligger stein eller ikke.

Hvis blodtrykket ditt skyldes en fortsatt trang åre til nyren så kan denne blokkes ut eller opereres. Hvis hormoner i kroppen forøvrig har normalt nivå er det ikke så mange andre muligheter enn medisiner for å regulere blodtrykket til normalt nivå. Slanking, trening, sunt kosthold med lite salt og fett vil bidra til å kunne senke blodtrykket. Noen har imidlertid høyt blodtrykk uten at det lar seg normalisere uten medisiner.

Det er tydelig at det er mye som har skjedd med deg. Da er det lett å miste oversikten. Husk å spørre de som behandler og undersøker deg om det du lurer på. De har plikt til å gi deg god informasjon!