Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blod i urinen

Spørsmål

Hei :) Samboeren min har de siste ukene observert litt blod i boxeren når han har stått opp. En morgen kom det noen dråper blod når han tissa, ellers ikke vært synlig blod. Tok en urin stix, den var negativ. Han har også hatt litt smerter nederst i ryggen, og korsryggen. Kan dette ha en sammenheng? Han er ellers i god form, normal matlyst. Ikke gått ned i vekt. Er veldig redd for kreft. Hva kan dette være?

Mann 34
Svar

Hei.


Blod i urinen kan ha mange årsaker. Det kan for eksempel skyldes sykdommer som infeksjoner og nyrestein, og kreft i urinveiene kan også gi blod, men det er blant de sjeldneste årsaker, og derfor minst sannsynlig her. Det kan naturligvis være en bivirkning av medisinen som du under tilleggsopplysninger forteller at han bruker (Isotretinoin)


 En skal alltid finne årsaken til blod i urinen, siden det finnes en mulighet for alvorlig sykdom som kreft. Derfor skal enhver med blod i urinen oppsøke fastlegen, som så vil utrede dette. 

Smerter i korsryggen og nederst i ryggen kan gi mistanke i retning av urinveisinfeksjon (nyrebekkenbetennelse) og nyrestein, så der kan være en sammenheng, slik du spør om. Men det behøver ikke å være det, siden det å ha vondt i korsryggen er så vanlig som det er, også hos personer uten blod i urinen.

Jeg synes han skal ta seg en tur til legen sin nå, medbringende morgenurin i et rent glass, for å se etter infeksjon.


Håper rådene kan være til nytte. Ha det bra.