Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blod i urinen en måned etter at nyresteinen passerte

Spørsmål

Har hatt en nyrestein i flere år. Endelig kom den ut etter to dager med litt smerter. Størrelse 5X7mm. Har i flere måneder hatt blod i urinen og derfor var det planlagt å fjerne nyrestein dager etter den kom ut på egenhånd. Det ble selvsagt avlyst. Ble utredet pga blod i urinen og alle funn ledet mot at nyrestein var årsaken til blodet. Nå som den er ute blør jeg fremdeles. Kom raskt inn til CT etter steinen kom ut siden jeg var satt opp på operasjon, men alt var normalt og ingen rester igjen. Stix hjemme viser +3 blod, viser og +2 på protein. Det skummer når jeg urinener. Blodresultat er også +3 hos fastlegen. Mitt spørsmål er : Kan jeg fremdeles blø nå 1 måned etter at nyrestein kom ut av seg selv, hvis ja hvor lang tid kan det forekomme? Og skyldes protein i urin at jeg blør?

Mann 36
Svar

Hei.


Man ville nok vanligvis ha sluttet å blø 1 måned etter at en nyrestein hadde kommet ut, så det er ikke gitt at blodet i urinen din nå, skyldes nyresteinen som passerte. Samtidig kan det ikke utelukkes. Dersom blodet i urinen forsvinner etterhvert, og ikke kommer tilbake, så kan en lettere trekke den konklusjon at det hadde med passasje av steinen å gjøre.


Protein i urinen kan skyldes sykdom i nyrene. Du skriver at "blodresultat er også +3". Jeg vet ikke hva du har blitt fortalt og hvordan, men setningen "blodresultatet er også +3" har dessverre ingen innhold eller mening. Hvis du med "blodresultatet" mener svaret på en blodprøve, så vil tolkningen av svaret avhenge av hvilket svar det er på blodprøven. Jeg vet imidlertid ikke om noen blodprøver som gir resultater a la "+3", så igjen blir dette uten informasjonsverdi for meg, dessverre.


Her kan ingenting sies sikkert, ut fra den informasjon du kommer med her, og som så ofte innen helse og medisin, så får en først sikre svar ved utredning og lengre tids observasjon av utviklingen osv.

Du skal derfor tilbake til fastlegen for å få dette fulgt opp og evt utredet videre. Legen din vil da ta stilling til mest hensiktsmessig oppfølging og utredning, men du kan jo diskutere om du evt burde vært til cystoskopi, om urinen bør sendes til dyrkning mhp infeksjon, du må ta blodprøver som viser nyrefunksjonen (kreatinin, elektrolytter) og kanskje en MR av urinveiene kan være aktuell, om blødningen vedvarer og en ikke finner årsaken på andre måter.


Det er selvfølgelig også mulig at dette går over av seg selv, jfr over, og det vil kun tiden vise, men det er derfor du nå skal følges opp av fastlegen, slik at legen kan ta stilling til når og om du skal utredes videre.

Håper det var grei informasjon. Ha det bra.