Blod i urinen - uenig med legen

Spørsmål

Hei

Jeg var hos min lege

Ser det er masse blod i urinen og har
selv sjekket urinen med urin test.
Den viser klart at det er for mye blod
i urinen,kan se det også uten testen,men legen min sier at det nesten
ikke er spor av blod.
Spørs mitt er da har han lov til og holde
tilbake slike ting (han vil sikkert ikke
at jeg skal engste meg) men har jeg ikke
krav på og vite ???
Har jeg krav på og lese det som han skriver om meg ???
står for lite om dette på nette.
(skal til videre undersøkelser)
fint om jeg får svar.

Mann, 22 år

Svar

Hei!

Jeg kan ikke skjønne at legen din skulle ha noen interesse av å holde informasjon tilbake for deg. Jeg tror det må være en misforståelse her mellom dere to som sikkert kan oppklares.

Det kan være flere årsaker til at urinen blir mørk, og det er ikke nødvendigvis blod som er årsaken til dette. Hvis legen din har undersøkt urinen og eventuelt kikket på den i mikroskop vil han kunne avgjøre om det er blod i urinen eller ikke, og eventuelt hvor mye.

Du har rett til å få utlevert journalen din, både fra legekontor og sykehus. Imidlertid er det slik at hvis legen vurderer det slik at opplysningene i journalen ikke er hensiktsmessig å vise deg eller at du vil kunne få plager av å lese ting om deg selv, så kan du oppnevne en offentlig person (en annen lege, en advokat, e.l.) til å motta journalen og se gjennom den.

Dette vil kanskje helst gjelde ved psykiske lidelser eller hvis legen har mottatt informasjon fra andre rundt deg som ikke vil at du skal vite det. Kanskje legen har gjort vurderinger av deg som han ikke synes du skal vite om i tilfelle forholdet ditt til legen vil skades av dette.

Uansett synes jeg du skal være ærlig og fortelle legen din at du ikke skjønner hvorfor han sier det han gjør om urinen hvis du er av en annen oppfatning.