Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blod fra urinrøret og i sæden

Spørsmål

Mann 76 år. I god form og har alltid vært frisk og fysisk aktiv. Fikk for 2 år siden påvist hjerteflimmer og får blodfortynnende. Merket for ca 3 uker siden rødbrune drypp fra urin ved dobesøk når jeg "trykker" litt, men ikke ved kun urinering. Prøvde en sæd utløsning i går og det var tynt og rødt, har alltid ellers vært normalt. Har ikke merket vondt noe sted, men har en slags følelse av sykdom, selv om jeg er aktiv ellers. Fastlegen har lang ventetid, så prøver derfor her.

Mann 76
Svar

Hei.


Det er fullt mulig at det er den blodfortynnende medisinen som gjør at du får litt blod fra urinrøret og i sæden. Det er en ikke uvanlig bivirkning, og ufarlig i seg selv. Men hvis det er Marevan du bruker som "blodfortynnende", så må du isåfall sjekke din INR-verdi nå (måling som viser om du er korrekt eller for høyt dosert) Nyoppstått blødningstendens hos en person som bruker Marevan kan bety at INR er for høy og dosen følgelig for høy. Hvis ikke det er Marevan du bruker, så er ikke slike blodprøver aktuelle.

Jeg synes allikevel at du skal oppsøke lege for dette, for å utelukke at det kan skyldes sykdom. I din godt voksne alder oppstår jo sykdom, inklusiv alvorlig sykdom, med økende frekvens jo eldre en blir, og jeg kan ikke fastslå at dette "kun" er en bivirkning av medisin her over nett, uten å undersøke deg, naturligvis. 

Du sier det er ventetid hos legen din. Da foreslår jeg at du starter med en telefonsamtale med legen din, eventuelt elektronisk konsultasjon, som svært mange leger har nå om dagen. Da kan du forklare situasjonen, og legen din vil kanskje fremskynde en time for deg. En god ide er også at du går først på legekontorets laboratoriet og tar blodprøver, inklusiv PSA (som kan vise sykdom i prostata), så er det gjort og prøvesvarene klare når du kommer til legetime. Dette må du også ta opp med legen din, så han/hun kan rekvirere de aktuelle prøvene for deg og gi beskjed til laben. 

Det er svært viktig at du forklarer legen at du har en sykdomsfølelse, for det kan skyldes sykdom, noe som gjør at legen må prioritere deg å ikke la deg vente lengre enn nødvendig. Det at leger har ventetid, slik du sier, er alltid relativt. Folk som trenger det, får time enten akutt samme dag om det er virkelig akutt, eller i løpet av noen dager, uten å måtte vente på time. Legens timebok er altså fleksibel, men det er en fordel å få snakke med legen selv pr tlf, mail eller video, slik at du kan få forklart legen hva dette gjelder.

Når alt dette er sagt, er det rent sannsynlighetsmessig størst sjanse for at dette er ufarlige bivirkninger og ingen ting annet, men det skal en ikke trekke noen sikre konklusjoner om, før sykdom er utelukket.

Håper svaret og rådene er til nytte. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-