Blærekatarr, gang på gang

Spørsmål

Hei , jeg er en ung kvinne som plages med urinveisinfeksjon, har fått medisin hver gang jeg har oppdaget plagene. Av og til kommer det blod i urinen også. Innmari plagsomt å få dette mange ganger hvert år. Er det noe man kan gjøre for å unngå å få dette bortsett fra å drikke masse vann? Har også hatt nyrebetennele.
Er det farlig å ta medisin hver gang? (med tanke på at man kan bli immun)
Håper på svar. M.

Sykdommer: urinveisinfeksjon

Kvinne, 23 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Kjære M!

Det er dessverre noen kvinner som lett får urinveisinfeksjon, de får det gang på gang slik som deg, men så kan også plagene plutselig forsvinne. Hos kvinner er urinrøret bare noen få centimeter og avstanden til endetarmen er kort. Det er nesten alltid tarmbakterier som forårsaker infeksjonene.

Det viktigste man kan gjøre er å hindre at urinen blir liggende lenge i urinblæren. En bakterie blir fort til mange tusen hvis den får ligge og kose seg i fred. Derfor hjelper det å drikke mye slik at bakteriene hele tiden blir skyllet ut. Det hjelper å tisse ofte og sørge for at blæren blir ordentlig tømt. Sørg for å tisse innen 15 minutter etter samleie og etter besøk i svømmebasseng. Unngå pessar som prevensjonsmiddel. Samleiestillinger som gjør at penis presser hardt mot fremre skjedevegg kan antakelig skubbe bakterier opp i blæren og forårsake infeksjon.

Hvis det kommer flere urinveisinfeksjoner etter hverandre, vil legen se på hvilken type bakterier som er årsaken og hvilken type antibiotika som virker på disse. En person kan ikke bli immun/resistent mot antibiotika, men bakterier kan. Derfor er bakterieundersøkelsen viktig hvis plagene er tilbakevendene.

Det finnes noen former for forebyggende behandling. Det er aktuelt ved gjentatte plager. Dette bør du diskutere med legen din.

Lykke til!