Behov for urologisk undersøkelse

Spørsmål

Jeg plages med hyppig vannlatingsbehov som oppstår plutselig og veldig kraftig. Jeg kan holde igjen, men det er vanskelig, og det oppstår som regel mindre urinlekasjer over relativt kort tid. Dette er noe som jeg har vært plaget med så lenge jeg kan huske, helt ned i barndomsalderen. Det er ikke mye urin som kommer. På offentlig toalett kommer jeg som regel inn mens andre står å urinerer, og går før de er ferdig. Hvis jeg har holdt meg en stund, slik at den sterke vannlatingstrangen har rukket å forsvinne og komme tilbake minst en gang, så er det ofte vanskelig å tømme blæren. Av og til, men svært sjelden, er det svie ved urinering.

Etter utløsning er det ofte at jeg får ubehag i denne regionen. Det er vanskelig å forklare hvordan det kjennes ut, men jeg vil beskrive det som en form for lettere smerte. Det kjennes ut som jeg må tisse, men det er ingenting i blæren, og når jeg presser blir det bare sterkere ubehag. I tillegg kjennes det ut som jeg må på do å gjøre større arbeid. Det merkelige er at dette ubehaget forsvinner med en gang hvis jeg får tenning på nytt, hvis ikke forsvinner det gradvis av seg selv etter en stund. Hvis jeg får enda en utløsning, kommer ubehaget tilbake sterkere enn første gangen, og det forsvinner igjen på samme måte som nevnt over.

Det ble avdekket blod i urinen min som barn. Dette har vedvart. Siste påvisning ble gjort i forbindelse med sesjon. Ingen vet hvorfor jeg har det, selv om det har vært undersøkt. Som barn hadde jeg også en ekkel opplevelse som kan være relatert til dette; Jeg og en kompis sprang på do samtidig og urinerte i samme toalett. Før noen av oss rakk å registrere hvem dette var, så var vannet helt rødfarget av blod. Jeg tror det var mitt, men er ikke sikker. Ingen av oss hadde noen form for smerte, ingen blod på penisen. Har aldri opplevd dette verken før eller siden.

Jeg kan også nevne at jeg var sengevæter helt fram til 14/15 års alderen. Helt siden da har jeg ofte gått flere ganger på do i løpet av natten, alt etter hvor mye jeg drikker før jeg legger meg.

Jeg hadde egentlig slått meg til ro med den forklaringen på vannlatingsproblemet at blæren min ikke er tøyelig nok, og at løsningen er å tøye den ved å presse meg selv til å holde igjen så lenge som mulig, men lurer nå på om det kan være et problem med prostata, eventuelt i kombinasjon med svak blære, mtp. noen av de symptomene som jeg har. Som sagt så har ingen leger funnet ut hva som er feil, og prostata har aldri vært undersøkt.

Hva tror du?

Mann, 22 år

Svar

Hei! Symptomene du beskriver forteller at du har kronisk irritasjon av urinblæren og sannsynligvis avløpshinder for urinen. Det kan tenkes at det dreier seg om en medfødt tilstand. I noen tilfeller dreier det seg om innsnevring i urinrøret. Du skriver at ingen leger har funnet ut hva som er feil, men at prostata ikke er undersøkt. Jeg tolker det da slik at du ikke har vært undersøkt av urolog. Jeg vil anbefale at du får fastlegen din til å bestille time til undersøkelse hos urolog, slik at du kan få en forklaring på plagene dine. Det kunne jo tenkes at det kunne la seg gjøre å rette på problemet ditt med med et enkelt inngrep. Lykke til!