Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Alkohol, angst og bivirkninger

Spørsmål

Hei. Pga angslidelse har jeg det siste halve året dessverre misbrukt alkohol, letter på angsten og gjør dagen enklere. ( ikke hver dag, men ofte nok) Er nå redd for at nyrene mine har tatt skade av dette. Kan det være tilfelle? Har normal urin, men vondt øverst i ryggen. Usikker på om det kommer av trening eller nyrer.. jeg trenger ingen info om at alkohol ikke er bra for meg, det vet jeg. Lurer på om det er helseangsten som tuller med meg, og på hvilke tegn jeg bør passe på.

Kvinne 38
Svar

Hei,


Alkohol gir som regel ikke nyreproblemer øyeblikkelig, men over tid kan det gi høyt blodtrykk som skader nyrene. Dette kjenner man som regel ikke noe særlig til, og man finner det når legen eller andre måler blodtrykket og man ser at det er forhøyet. Du kan ha gastritt som er veldig vanlig ved alkoholbruk/misbruk, eller du kan ha gallesten/galleblære problemer. Det kan også være at du bare har vondt i ryggen fra trening, og uten å vite mer eller kunne undersøke deg, er det ikke så lett å svare på. 

Hvis du kan unngå alkohol i to-tre uker, ta for eksempel Somac for gastritt, og redusere ryggtrening, kan du se om du blir bedre. Hvis det blir borte vet du at du må moderere alkoholinntaket og evt trene litt annerledes. 

Hvis det ikke blir borte med disse tiltakene bør du gå til legen din. 


Mvh,

Nina Bryhn, MD