Symptomer ved urinveisinfeksjoner

Urinveisinfeksjon kan gi alt fra ingen symptomer, til hyppig vannlating, svie når du tisser, feber, skjelvinger og alvorlig nedsatt allmenntilstand.

URINVEISINFEKSJON: Urinrør, Blære, urinledere og nyrer kan bli betent ved infeksjon. Gir ulike symptomer, ut fra om det er en neder eller øvre infeksjon.
URINVEISINFEKSJON: Urinrør, Blære, urinledere og nyrer kan bli betent ved infeksjon. Gir ulike symptomer, ut fra om det er en neder eller øvre infeksjon. Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Urinveisinfeksjon er en av de vanligste infeksjonssykdommene. Urinveisinfeksjon er en betennelsesprosess i urinveiene fremkalt av spesielle mikroorganismer, vanligvis tarmbakterier. Alle kan få urinveisinfeksjon, men kvinner har et kort urinrør, derfor får de lettere og oftere tarmbakterier opp i blæren, enn menn gjør.

Ulike typer urinveisinfeksjoner

Man skiller mellom:

DEN VANLIGSTE TYPE UVI: Blærekatarr gir klassiske symptomer som hyppig vannlating med svie og nedre magesmerter. Noen har ingen symptomer. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock. Norsk tekst v. Lommelegen.
DEN VANLIGSTE TYPE UVI: Blærekatarr gir klassiske symptomer som hyppig vannlating med svie og nedre magesmerter. Noen har ingen symptomer. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock. Norsk tekst v. Lommelegen. Vis mer

Symptomer på nedre, akutt urinveisinfeksjon (blærekatarr)

En nedre urinveisinfeksjon er ubehagelig og irriterende, men som regel ufarlig. I de fleste tilfeller vil infeksjonen gå over av seg selv etter tre til syv dager. Mange behandles også med en kort antibiotikakur. Den vil ofte hjelpe allerede samme dag eller dagen etter.

Noen forklarer at det føles som å tisse piggtråd Anders Bærheim, professor i allmennmedisin

– Du må tisse oftere enn vanlig, og mange forklarer at de må tisse veldig plutselig. Man kan også få vondt i underlivet, smerter nederst i magen eller ryggen. Noen forklarer også at det føles som om underlivet vil vrenge seg, har Bærheim tidligere fortalt Lommelegen.

Behandling av urinveisinfeksjon

Symptomer på øvre, akutt urinveisinfeksjon (nyrebekkenbetennelse)

  • Symptomene utvikler seg gjerne over noen få timer
  • Høy feber og skjelvinger
  • Smerter i siden eller bekkenet, ryggsmerter.
  • Kvalme og oppkast
  • Hyppig og smertefull vannlatingen er vanlig. Urinen kan være grumsete, ha annen farge eller lukte sterkt.
  • Symptomene på nyrebekkenbetennelse kan ligne andre sykdommer, som bekkeninfeksjon, blindtarmsbetennelse eller nyrestein.
  • Eldre mennesker kan ha andre symptomer for eksempel forvirring, sløvhet eller appetittløshet
  • Symptomene på nyrebekkenbetennelse kan ligne andre sykdommer, som bekkeninfeksjon, blindtarmsbetennelse eller nyrestein.

Du bør gå til lege omgående dersom du også har symptomer på nyrebekkenbetennelse.

LES OGSÅ: Slik kan du forebygge urinveisinfeksjon

Urinveisinfeksjon hos barn

Barn kan få urinveisinfeksjon av andre årsaker enn voksne. Og symptomene på urinveisinfeksjon kan også arte seg annerledes hos barn enn voksne.

LES MER: Urinveisinfeksjon hos barn

Kan det være noe annet?

Hvilke andre diagnoser kan ligne på urinveisinfeksjon, og ha noe av de samme symptomene?

(1)

Noen ganger foreligger falskt negativ prøve. Hos ikke-gravide kvinner i fertil alder med cystittsymptomer er sannsynligheten 50 % for at det likevel foreligger en urinveisinfeksjon, og legen vil gi deg antibiotikakur likevel.

Tilbakevendende urinveisinfeksjoner

Det er mange mulige årsaker til at enkelte rammes av urinveisinfeksjoner igjen og igjen, og det kan ofte være nødvendig med en lang utredning for å finne ut hva som ligger bak. Dessverre er det også mange tilfeller der man ikke finner en grunn, noe som gjør det nesten umulig å behandle.

LES MER OM DETTE:

Kilder:

1) Legevakthåndboken, 2) Helsenorge, 3) Oslo universitetssykehus, 4) Norsk legemiddelhåndbok, 5) SML

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer