Svangerskap, fødsel og urinlekkasje

Mange kvinner har opplevd å få problemer med ufrivillige urinlekkasjer i forbindelse med eller etter svangerskap og fødsel. Men fortvil ikke: det kan behandles!

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hvordan kan svangerskap og fødsel gi problemer med urinlekkasje?

  • Økt vekt og press på bekkenbunnen
  • Blæren og urinrøret får endret posisjon
  • Vaginal fødsel med maksimal strekking/tøyning av skjeden og bekkenets bløtdeler
  • Skade på nerver som er med på å styre blærekontrollen
  • Bekkenbunnen blir utsatt for et stort press under svangerskap og fødsel.
  • Den bærer mye ekstra tyngde under graviditeten, og vevet blir tøyd og strukket under fødselen.

Hva er egentlig bekkenbunnen?
Bekkenbunnen består av flere lag med muskler som ligger som plate nederst i bekkenet. Gjennom muskellagene går urinrøret, endetarmsåpningen og skjeden ut. Det er ikke uvanlig at kvinner får problemer med urinlekkasjer etter graviditet og fødsel.

Bekkenbunnen består av viljestyrte muskler som du kan trekke sammen og trene slik som andre muskler i kroppen. Mange kvinner synes imidlertid det er litt vanskelig å "få tak i" disse musklene. En test på om du får tak i de rette musklene er å forsøke å stoppe vannstrålen mens du tisser. Klarer du det, bruker du de rette musklene.

Slik fungerer normal vannlatingNår bekkenbunnsmuskulaturen er sterk og frisk, holder den blæren godt på plass.
Blæren består også av muskulatur. Den er formet som en ballong/pose og ligger litt nedenfor navlen. Den fylles langsomt med urin.

Muskulaturen i blæreveggen er avslappet mens den fylles, men en stram lukkemuskel i bunnen av blæren, der blæren munner ut i urinrøret, holder urinen på plass inne i blæra. Bekkenbunnsmusklene hjelper også til med dette.
Når blæren er fylt til et visst nivå, sendes det signaler fra blæreveggen til hjernen om at den er full. Dette kjennes som vannlatingstrang.

Når du kommer på toalettet og bestemmer deg for å late vannet, sender hjernen beskjed til bekkenbunnen og lukkemuskelen om å slappe av, slik at urinen kan flyte ut. Samtidig sendes det signaler om at musklene i blæreveggen skal strammes. Dette presser urinen ut av blæren og ned i urinrøret.

Komplisert samspillÅ ha blærekontroll vil si at du bare later vannet når du bestemmer deg for det. For å ha god blærekontroll, må alle funksjonene samarbeide i det kompliserte samspillet vannlatingen er:

  • Bekkenbunnen må holde oppe blæren og urinrøret.
  • Lukkemuskelen må åpne og lukke for urin fra blæren
  • Nervene som kontrollerer blæren og bekkenbunnen må virke
  • Dersom blæren plutselig strammer seg når den ikke skal, eller bekkenbunnsmusklene eller lukkemuskelen plutselig slakkes når de ikke skal, får man ufrivillig lekkasje av urin.

Ikke fortvil!Men ikke fortvil hvis du opplever ufrivillige urinlekkasjer i forbindelse med eller etter graviditet og fødsel: Problemer med lekkasje etter graviditet og fødsel er ofte et forbigående problem, og ofte går det over av seg selv. Musklene og vevet ellers trenger litt tid til å komme seg til hektene igjen etter belastningen. Dessuten kan du selv hjelpe til ved å gjøre bekkenbunnsøvelser!

Kan forebyggesBekkenbunnsøvelser både før, under og etter graviditet og fødsel bidrar til å forebygge urinlekkasjer. Kvinner som har sterke bekkenbunnsmuskler vil også være mindre utsatt for å få problemer med urininkontinens senere i livet. Lær deg hvordan du kan gjøre effektiv bekkenbunnstrening her.

Husk:

  • Problemer med urinlekkasjer i forbindelse med svangerskap og fødsel er ofte forbigående.
  • Bekkenbunnsøvelser kan både bedre og forebygge problemer med urinlekkasje.
  • Urinlekkasjer kan komme flere måneder etter svangerskap og fødsel.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer