Noen får blærekatarr igjen og igjen.
Urinveisinfeksjon, eller i dette tilfellet blærekatarr (cystitt), er en infeksjon i urinrøret og blæren, og skyldes bakterier, som regel tarmbakterier, som kommer opp i urinrøret. Kvinner har kortere urinrør enn menn, derfor er dette en tilstand som i hovedsak rammer kvinner. Nyrebekkenbetennelse er en annen type urinveisinfeksjon, med et mer alvorlig forløp.
Blærekatarr er svært vanlig, og noe de fleste kvinner opplever minst en gang i livet. Men noen opplever å få urinveisinfeksjon igjen og igjen. Hvis man får urinveisinfeksjoner tre eller flere ganger i året kaller man det tilbakevendende – det vil si en residiverende urinveisinfeksjon.
LES OGSÅ: Derfor får du blærekatarr

Noen får urinveisinfeksjon igjen og igjen
- Åtte prosent av alle kvinner i fruktbar alder har hatt mer enn tre urinveisinfeksjoner de siste tolv måneder. 20 prosent vil ha hatt det en gang i løpet av siste tolv måneder, mens halvparten av alle kvinner vil ha hatt blærekatarr i løpet av livet, sier professor i allmennmedisin ved Universitetet i Bergen, Anders Bærheim.
Det er flere årsaker til at noen utvikler oftere blærekatarr enn andre. Kvinner som ikke lenger menstruerer, og er ferdig med overgangsalderen, er mer utsatt for enn andre. Dette skyldes at man har mindre østrogen og færre melkesyrebakterier i skjeden, som motvirker bakterieinfeksjoner. Da kan det hjelpe å smøre østrogenkrem i skjeden og rundt urinrørsåpningen – eventuelt bruke stikkpiller med østrogen i skjeden.
Hyppige urinveisinfeksjoner er ofte vanlig på eldre- og sykehjem.
LES MER OM DETTE:
Risikofaktorer
Dette kan øke risikoen for urinveisinfeksjon:
- Samleie – særlig der kvinnen sitter oppå mannen
- Graviditet – gravide er spesielt utsatt (fordi livmoren trykker mot urinrøret)
- Høy alder
- Bruk av en vaginal sædcelledrepende krem eller gel – eller kondomer med sæddrepende krem
- Bruk av pessar
- Diabetes
- Urinkateter, et rør som fører urin ut fra blæren din
- Kulde/kalde bein

Behandling
En urinveisinfeksjon behandles som regel med antibiotika, og det kan bli en utfordring dersom man får gjentatte urinveisinfeksjoner. Da kan nemlig bakteriefloraen din utvikle motstandsdyktighet mot medisinen, derfor er det lurt å skifte type antibiotika fra gang til gang.
- Kvinner som har hyppig blærekatarr kan spørre legen sin om å få med seg ekstra antibiotika til neste gang, slik at de kan starte behandling selv. Men jeg har snakket med mange kvinner med hyppig blærekatarr, og de fleste synes de spiser alt for mye antibiotika, sier Bærheim.
LES OGSÅ: Ubehandlet urinveisinfeksjon

Hvordan forebygge?
Det finnes noen enkle råd mot blærekatarr. Det viktigste er å drikke mye, tisse ofte, å tisse når man kjenner at man må – ikke vente.
- Hvis du bare har tre vannlatinger om dagen disponerer dette for blærekatarr. Hvis du drikker mye vil hver vannlating bidra til å skylle ut bakterier. Det er også viktig å ikke utsette vannlatingen når du må, sier Bærheim.
Han viser til undersøkelser som sier at når kvinnen tisser oftere, blir antallet blærekatarrer halvert.
For noen kan det å fryse i baken eller på beina være en medvirkende årsak til blærekatarr. Forskning tyder også på at dette har negativ innvirkning på mange kvinner, fordi urinen blir liggende lenger i blæra når man fryser. Og da utvikles bakterier lettere. Da bør man være forsiktig med å fryse – eller sitte i ro på kalde flater.
- Tiss ofte og ha på deg ullsokker, råder Bærheim.
For noen kan det også være en sammenheng mellom samleie, særlig når penis presser mot urinrøret (som når kvinnen sitter oppå mannen). Da er det viktig å tisse etter samleie.
- Da bør det skje før det har gått 15 minutter. Da får du tømt blæra, og forhindrer at eventuelle tarmbakterier som kommer inn ved samleie får utvikle seg videre, sier Bærheim.
Noen reagerer også på sæddrepende kremer, eller kondomer innsmurt med sæddrepende midler. Da bør man unngå dette. Det samme gjelder pessar.
LES OGSÅ: Overgangsalder og østrogenbehandling
Gode forebyggende råd:
- Drikk mye
- Tiss ofte!
- Tiss når du faktisk må – ikke utsett det
- Tiss etter samleie (før det har gått 15 minutter)
- Ikke frys på beina – bruk ullsokker
- Vær varsom med sæddrepende kremer/kondomer med sæddrepende midler
Revisjon 27.11.2018 av Elisabeth Lofthus, sykepleier