CYSTENYRE: En arvelig sykdom som gir flere cyster i begge nyrene
CYSTENYRE: En arvelig sykdom som gir flere cyster i begge nyrene Vis mer

Polycystisk nyresykdom

Cystenyrer er en arvelig sykdom som gir flere cyster i begge nyrene, og som med årene forårsaker problemer med nyrefunksjonen.

Polycystisk nyresykdom kalles også cystenyrer.

Polycystisk nyresykdom utgjør den største delen av arvelige nyresykdommer. Sykdommen gir flere cyster av varierende størrelse, som rammer begge nyrene. Tilstanden må ikke forveksles med cyster i nyrene, som er en svært vanlig og stort sett ufarlig tilstand.

Arv er årsak

Årsaken til sykdommen, som er arvelig, er en genetisk feil i kromosom 16.

LES OGSÅ:
image: Nyresykdommer

Nyresykdommer

Symptomer

Symptomer kan være:

Nyresvikten kommer først etter flere år, som regel rundt 30-40 års alder. Ofte vil man til slutt få behov for transplantasjon eller dialyse, men sykdommen utvikler seg ofte veldig sakte, så dette kan ta flere år.

Diagnosen

Sykdommen påvises med bildeundersøkelser slik som ultralyd av nyrene. Cyster kan også utvikle seg i bukspyttkjertelen og leveren, men her vil de ikke påvirke funksjonen slik de gjør i nyrene.

Risiko for annen sykdom

Mennesker med cystenyrer har noe økt risiko for utposninger på blodårene i hjernen, hjerteklaffefeil, brokk og utposninger i tykktarmen (divertikler).

Behandling

Behandling er som nevnt nyretransplantasjon og/eller dialyse når sykdommen har utviklet seg til nyresvikt. Det forskes i dag på om det finnes enkelte legemidler som kan bremse veksten av cystenyrer.

Kilde: Nyresykdommer - lommelegen