Polycystisk nyresykdom

Cystenyrer er en arvelig sykdom som gir flere cyster i begge nyrene, og som med årene forårsaker problemer med nyrefunksjonen.

CYSTENYRE: En arvelig sykdom som gir flere cyster i begge nyrene
CYSTENYRE: En arvelig sykdom som gir flere cyster i begge nyrene Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Polycystisk nyresykdom kalles også cystenyrer.

Polycystisk nyresykdom utgjør den største delen av arvelige nyresykdommer. Sykdommen gir flere cyster av varierende størrelse, som rammer begge nyrene. Tilstanden må ikke forveksles med cyster i nyrene, som er en svært vanlig og stort sett ufarlig tilstand.

Arv er årsak

Årsaken til sykdommen, som er arvelig, er en genetisk feil i kromosom 16.

Symptomer

Symptomer kan være:

Nyresvikten kommer først etter flere år, som regel rundt 30-40 års alder. Ofte vil man til slutt få behov for transplantasjon eller dialyse, men sykdommen utvikler seg ofte veldig sakte, så dette kan ta flere år.

Diagnosen

Sykdommen påvises med bildeundersøkelser slik som ultralyd av nyrene. Cyster kan også utvikle seg i bukspyttkjertelen og leveren, men her vil de ikke påvirke funksjonen slik de gjør i nyrene.

Risiko for annen sykdom

Mennesker med cystenyrer har noe økt risiko for utposninger på blodårene i hjernen, hjerteklaffefeil, brokk og utposninger i tykktarmen (divertikler).

Behandling

Behandling er som nevnt nyretransplantasjon og/eller dialyse når sykdommen har utviklet seg til nyresvikt. Det forskes i dag på om det finnes enkelte legemidler som kan bremse veksten av cystenyrer.

Kilde: Nyresykdommer - lommelegen

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer