Nefrotisk syndrom

Nefrotisk syndrom (nefrose) er en tilstand som skyldes at det lekker store mengder proteiner gjennom nyrene og ut i urinen.

NYRENE LEKKER PROTEINER: Hvis nyrene lar proteiner slippe ut i urinen, vil blodet tømmes for viktig innhold, og alvorlig sykdom oppstår. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
NYRENE LEKKER PROTEINER: Hvis nyrene lar proteiner slippe ut i urinen, vil blodet tømmes for viktig innhold, og alvorlig sykdom oppstår. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Nefrotisk syndrom kalles også nefrose, og er en tilstand som skyldes at det lekker store mengder proteiner (eggehvitestoffer) gjennom nyrene og ut i urinen.

Det er ingen sykdom i seg selv. Nefrotisk syndrom er et uttrykk for at det foreligger nyresykdom eller skade i nyrene.

NYRENES ANATOMI: Nyrene holder væske- og elektrolyttbalansen stabil, noe som er svært viktig for blant annet blodvolumet, hjertet og nervesystemet, samt utskillingen av avfallsstoffer. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock. Tekst: Lommelegen.no
NYRENES ANATOMI: Nyrene holder væske- og elektrolyttbalansen stabil, noe som er svært viktig for blant annet blodvolumet, hjertet og nervesystemet, samt utskillingen av avfallsstoffer. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock. Tekst: Lommelegen.no Vis mer

Hva er årsaken til nefrotisk syndrom?

Nefrotisk syndrom kan skyldes ulike nyresykdommer og/eller skader på nyrene som for eksempel:

(Listen er ikke nødvendigvis uttømmende)

Hva skjer i kroppen ved nefrotisk syndrom?

Dersom blodet mister mye proteiner, oppstår hevelse forskjellige steder i kroppen fordi proteinene holder væske på plass inn i kretsløpet.

Når proteinmengden i blodet minker, siver væske gjennom små porer i karveggene ut i vevet.

NYRENES PLASSERING: Nyrene ligger beskyttet av de nederste ribbeina under leveren og milten. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
NYRENES PLASSERING: Nyrene ligger beskyttet av de nederste ribbeina under leveren og milten. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Hvilke symptomer får man ved nefrotisk syndrom?

Hvilke diagnostikk / undersøkelser gjøres?

Utredningen ved mistanke om nefrotisk syndrom består av blant annet:

  • Å påvise økt mengde proteiner i urin,
  • Ta blodprøver
  • Måle blodtrykk
  • Videre undersøkelse av nyrene med for eksempel ultralyd
  • Hos voksne vil det som regel tas en vevsprøve av nyrene.

Behandling

Ved nyoppstått nefrotisk syndrom er det viktigste å finne årsaken til sykdommen. Utredningen og behandlingen gjøres som regel i samarbeid mellom fastlege og nyrespesialist.

Prognose

Prognosen er avhengig av grunnlidelsen.

Denne saken er i sin helhet oppdatert og utvidet av lege Friederike Rieger 2017. Kilder 2017: lvh.no, legemiddelhandboka.no, legemiddelhandboka.no, helsebiblioteket.no, helsebiblioteket.no, lommelegen.no. Opprinnelig basert på sak fra år 2000 av Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen, leger.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer