Mørk urin: Hva er årsaken?

Er det normalt eller symptom på sykdom? Her får du svaret.

FARGESKALA: Når urinen blir mer brun enn gul, er det grunn til å følge litt med. Urin skal ikke være mørk over tid hvis du får i deg nok væske. Illustrasjon: Peter Hermes Furian / Shutterstock / NTB
FARGESKALA: Når urinen blir mer brun enn gul, er det grunn til å følge litt med. Urin skal ikke være mørk over tid hvis du får i deg nok væske. Illustrasjon: Peter Hermes Furian / Shutterstock / NTB Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Betyr fargen noe?

Fargen på urinen forandrer seg hele tiden, og du har sikkert lagt merke til at noen ganger er vannet i toalettskålen helt lyst etter du har tisset, andre ganger mørkere. Det er normalt at fargen varierer noe, det er et tegn på at nyrene dine fungerer slik de skal og tilpasser urinproduksjonen ut fra væskemengde og salter i kroppen din.

Når det er sagt så kan fargen på urin fortelle noe om helsa di, og sykepleiere og leger vet at farge og lukt på urin kan være viktige kliniske observasjoner. Mørk urin kan være et sykdomstegn - men det kan også være en normalvariasjon.

Mørkegul urin

Ingen stor grunn til bekymring - med mindre dette vedvarer. Det kan det være lurt å få i deg noe mer væske. Mørkegul urin kan for eksempel oppstå etter en kveld med stort alkoholinntak, ved trening eller kroppsarbeid i varmen, og for lite inntak av vann. Drikk et glass vann, eller to, og urinen bør få lysere farge.

Se bilde av fargeskala på urin her.

Brun urin

Brunlig urin kan bety flere ting. Det kan være et tegn på dehydrering. Drikk vann og få i deg mat! Hvis det ikke hjelper, og du har vedvarende brun urin, bør du ta det opp med lege. Brun urin kan også være tegn på leversykdom. Ved leversykdom får du også andre symptomer og avføringen kan bli blek, eler lys. Brun urin kan også være tegn på blod i urinen, da gjerne brun-rødlig urin. Les også om rød urin nedenfor.

image: Stor urinproduksjon – hva kan årsaken være?

Stor urinproduksjon – hva kan årsaken være?

Rød urin

Kan være tegn på at du har spist en matvare som rødbeter, blåbær eller rabarbra. En annen årsak kan være at det er blod i urinen. Vanligvis er dette forårsaket av en urinveisinfeksjon eller andre sykdommer i nyrer eller urinveier. Prostataproblemer hos menn kan også gi blod i urinen. Kontakt lege.

Visste du at urin også kan bli blå eller lilla?

Oppsøke lege?

De fleste forandringer i urinfarge er midlertidige og trenger ikke bety at du har en sykdom. Hvis en uvanlig farge er forårsaket av en underliggende medisinsk tilstand, er som regel andre symptomer også til stede. Hvis du er bekymret, spør en lege. Kanskje du bør ta en urinprøve. (8)

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-

Kilder:

1) Store Medisinske Leksikon: Urin 2) Tidsskriftet.no: Rødbeter er sundt og godt 3) Healthline.com: Hyderation chart 4) Lommelegen.no: Dette kan blodprøven fortelle deg 5) Clevelandclinic.org: What the colout of the urin says6) Tidsskriftet.no: Lilla Urinposesyndrom 7) Mayoclinic: Urine colour, symptoms causes 8) Mayoclinic: Urine odor 9) Lommelegen.no: Hva er normal farge på urin?