Hyppig vannlating om natta kan ha flere årsaker

Nattlige vannlatinger er vanlig, men ikke noe man «bare» skal akseptere. Søk lege hvis du er plaget!

NATTLIGE TOALETTBESØK: Vannlating om natten kan være veldig plagsomt. Foto: Serge Vo / Shutterstock / NTB
NATTLIGE TOALETTBESØK: Vannlating om natten kan være veldig plagsomt. Foto: Serge Vo / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hvis du våkner om natta fordi du skal tisse, er du ikke alene. Det er nemlig veldig normalt, spesielt hvis du har passert 60 år.

Selv om det er vanlig, er det også utrolig plagsomt å skulle tisse mange ganger i løpet av natta. Nattesøvnen blir påvirket, og det kan føre økt risiko for fall, lavere energi i dagtidene og nedsatt livskvalitet.

Årsaker til vannlating om natta

Nattlig vannlating kalles på fagspråk for nykturi, eller nokturi og defineres som minst to oppvåkninger om natta for å tisse. Det kan forekomme i alle aldrer, men er vanligst hos eldre mennesker. Både kvinner og menn blir rammet.

Årsakene ofte en kombinasjon av flere faktorer. Man kan dele årsakene inn i to hovedgrupper:

  1. Stor produksjon av urin om natta.
  2. Påvirket blærefunksjon.

Mange pasienter har en kombinasjon av de to.

1. Stor produksjon av urin om natta

Når man blir eldre endrer urinproduksjonen seg, så man begynner å produsere mer urin om natta. Det skyldes en rekke fysiologiske forandringer i både nyrene og væske -og blodtrykksreguleringen.

En stor nattlig urinproduksjon kan også oppstå hvis man har hevelser i beina på grunn av hjertesykdom eller nyresykdom. Når man ligger vannrett om natta, drives væsken ut av beina, og det blir dannet mer urin.

Hvis du drikker mye væske om kvelden, kan dette også være en del av forklaringen. Særlig gjelder det inntak av te, kaffe og alkohol, som virker vanndrivende. Medisiner kan også bidra til økt væskeutskillelse om natta. Det gjelder for eksempel vanndrivende medisin, blodtrykksmedisin og litium.

2. Påvirket blærefunksjon

Samtidig som en større andel av urinen blir produsert om natta hos eldre, så oppstår det med alderen en reduksjon i det funksjonelle blærevolum. Det betyr at blæra kan inneholde mindre urin enn tidligere før tissetrangen melder seg.

Noen har også en overaktiv blære, noe som fører til plutselig vannlatingstrang, nattlig vannlating og hyppige vannlatinger.

Også blærekatarr eller forstørret prostata kan føre til at man skal tisse om natta. Ved blærekatarr( Urinveisinfeksjon) er blæra irritert, noe som fører til hyppige vannlatinger, og andre symptomer som svie ved vannlating og illeluktende urin.

Forstørret prostata er vanlig hos eldre menn. Da presser prostatakjertelen på urinlederen, så det blir vanskeligere å tømme blæra helt for urin. Det kan resultere i hyppigere vannlatinger og vannlating om natta.

En gradvis svekkelse av sentralnervesystemet kan bidra til dårligere blærefunksjon. Hvis man har nevrologiske sykdommer som parkinson sykdom eller multippel sklerose har man ofte flere nattlige vannlatinger.

Når skal du søke lege?

Søk lege hvis du er plaget av å skulle tisse om natta. Fordi årsakene er så mange, krever en nøyaktig diagnose at legen stiller deg en rekke spørsmål og undersøker deg grundig. Den spesifikke behandlingen avhenger av årsaken.

Ofte ønsker legen at du lager en dagbok over hvor mye du drikker, hvor ofte du er på toalettet og hvor mye urin som kommer ut. Det er som regel nok å gjøre dette over tre dager.

Du kan selv forsøke å begrense antall ganger du tisser om natta ved å redusere væskeinntaket om kvelden. Spesielt bør du unngå alkohol og koffein før sengetid.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer