Hyppig vannlating har den medisinsk betegnelse: pollakisuri. I dagligtale snakker vi om at man tisser ofte. Man kan tro at det handler om at kroppen lager for mye urin, men som regel er årsaken at det bare slippes en liten porsjon urin av gangen. (1)
Kroppen regulerer normal vannlating ved at urin dannes og skilles ut i nyrene, samles opp i urinblæren som sender beskjed til hjernen om at den er full. Dette kjennes som vannlatingstrang.
Ufarlige og vanlige årsaker
Det finnes noen ufarlige årsaker til at man tisser ofte. Det vanligste årsaken er at man har drukket mye.
Normale, fysiologiske årsaker til hyppig vannlating er ofte:
- Mye drikke: Hyppig vannlating kan rett og slett skyldes at man drikker for mye, da blir resultatet at du tisser mer - slik regulerer kroppen væskebalansen.
- Kaffe og alkohol medfører hyppigere vannlatning.
- Vane: En annen vanlig årsak er at man rett og slett får for vane å gå ofte på do, og det er en psykisk betinget adferd.
- Graviditet: Det blir mindre plass til urinblæren, som må tømmes ofte. Hyppig vannlating starter tidlig i graviditeten, og kan være et av de første tegnene på at man er gravid. (3)

Hva er normal farge på urin?
Sykdommer og tilstander som gir hyppig vannlating
Men noen ganger kan sykdom medføre økt vannlatning, og det er derfor greit å spørre en lege hvis mønsteret for hvor ofte du går på do varig forandrer seg. De vanligste sykdomsårsakene til hyppig vannlating er:
Urinveisinfeksjon
Ved urinveisinfeksjon gjør det vondt når du tisser og mange føler de må late vannet hele tiden. Risikoen for å få en urinveisinfeksjon er størst for kvinner, men menn kan også få dette. En urinveisinfeksjon kan skyldes bakterier som infiserer nedre eller øvre urinveier.
- Nedre urinveisinfeksjon: Blærekatarr: Symptomer: Sviende smerte når du tisser, du må tisse oftere og eventuelt blod i urinen.
- Øvre urinveisinfeksjon: Nyrebekkenbetennelse. Symptomer: Samme som ved nedre urinveisinfeksjon, men i tillegg vil man har generelt dårlig almenntilstand, feber og frostrier, smerter i magen eller flanken, eventuelt også kvalme.
En urinprøve vil avdekke om du har en urinveisinfeksjon. (4)
Prostata
Prostata er en kjertel hos menn, også kalt blærehalskjertelen. Den ligger rundt urinrøret, rett under blæren. Forstørret prostata er en svært vanlig tilstand hos menn som gir hyppig vannlating som symptom. Hvis kjertelen blir for stor, kan den klemme sammen urinrøret slik at det blir vanskelig å tømme urinblæren. Du må tisse ofte, kanskje også om natten. Det kan være svak kraft på strålen. Det kan være vanskelig å komme i gang, slik at du må stå og vente en stund før strålen kommer. (4)
Prostatakreft trenger ikke gi noen symptomer, men det kan også gi de samme symptomene som ved forstørret prostata; hyppig vannlating. Blod i sæd, og smerter i bekkenet kan også være tilstede ved prostatakreft. Menn bør rutinemessig sjekke prostataen fra de er 50 år. Dersom de har nære slektninger som far, bror, eller onkel med prostatakreft, bør de starte tidligere, for eksempel fra 40 år. (5)
LES OGSÅ: Infeksjon i prostata (prostatitt)

Symptomer på prostatakreft

Hyppig vannlating om natta kan ha flere årsaker
Overaktiv blære
Overaktiv blære (urge inkontinens) er en tilstand der blæren reagerer tidligere og kraftigere under fyllingen enn normalt. Dette kalles også urge-inkontinens. Det vil si at man kjenner vannlatingstrang før blæren er fylt opp, og tidligere enn normalt.
Trangen oppstår også mer plutselig enn normalt, og er kraftigere. Av og til er disse signalene fra blæren til hjernen så kraftige, at vannlatingsrefleksen igangsettes ufrivillig, noe som medfører at man veldig plutselig må late vannet, eller at man ikke rekker å komme på toalettet før vannlatingen kommer (såkalt urge-inkontinens).
Alle kan få overaktiv blære, men risikoen for å få sykdommen økes klart med alderen. Man vet ikke hvorfor noen utvikler overaktiv blære, og før man får denne diagnosen må de andre tilstandene som kan forårsake hyppig vannlating utelukkes. (7)

Innsnevret urinrør
Et innsnevret urinrør (uretrastriktur) kan medføre hyppig vannlating. Innsnevret urinrør kan skyldes arr etter skade eller operasjon, eller en medfødt misdannelse. (2) Tidligere var gonoré en hyppig årsak. Tuberkulose kan også gi betydelig urinrørsforsnevring. I dag er skader hyppigste årsak. Det kan være spark i skrittet, fall over en sykkelstang, eller alvorligere skader i forbindelse med bekkenbrudd, for eksempel etter trafikkskade. (2)
Diabetes
Hyppig vannlating sammen med tørste kan være et tegn på diabetes type 1 (vanligst hos barn og ungdom) eller diabetes type 2 (vanligst fra middelalder og hos eldre, selv om også yngre kan rammes). (8)
Seksuelt overførbar sykdom
Hos menn kan kjønnssykdommene klamydia og mycoplasma genitalum gi symptomer i form av hyppig vannlating, og eventuelt også utflod fra urinrøret. Hos kvinner er ikke hyppig vannlating et symptom, men svie ved vannlating er vanlig.
Psykologiske årsaker
Nervøsitet kan medføre hyppig vannlating. (3)
Sykdom i nervesystemet
Sykdom i nervesystemet kan også forårsake hyppig vannlating. Blant annet multippel sklerose og ryggmargsskade eller skade i nervene mellom ryggmargen og urinblæren. (3)
Oppsøk lege ved hyppig vannlating
Hvis du er plaget med hyppig vannlating, eller opplever endringer i vannlatingsmønsteret ditt, oppsøk lege for å identifisere årsaken, og finne behandling for problemet.
Kilder: 1) SML 2) SML 3) Legevakthåndboken 4) Lommelegen 5) Lommelegen 6) Lommelegen 7) Felleskatalogen 8) Lommelegen
