Normal urin
Kroppen din skiller ut 1 til 1,5 liter urin hver dag. Hvor mye urin kommer an på hvor mye du drikker og spiser, og visse hormoner kan påvirke urinproduksjonen. (1)
Fargen på urinen forandrer seg hele tiden, og du har sikkert lagt merke til at noen ganger er vannet i toalettskålen helt lyst etter du har tisset, andre ganger mørkere. Det er normalt at fargen varierer noe, det er et tegn på at nyrene dine fungerer utmerket og tilpasser urinproduksjonen ut fra væskemengde og salter i kroppen din.
Kan mat og drikke farge urinen?
Fargestoffer i mat og drikke brytes ned i kroppen før de rekker å bli skilt ut med urinen. (1) Men det finnes noen få matvarer som leger og sykepleiere vet kan farge urinen.
- Rødbeter kan gi rød eller rosa nyanse på urinen, dette er et kjent fenomen. (3)
- Rabarbra og blåbær er frukt og bær som kan gi rødlig nyanse på urin. (5)
- Bjørnebær kan også gi endret farge på urinen. (7)

Kan medisiner farge urinen?
Visse legemidler kan farge urinen blå eller rød. (1) Eksempler er antibiotika med virkestoffet Rifampin og avføringsmidler med senna. (7)
Fargeskala
Normal farge har et større spekter innenfor lyse gultoner. Hvis du er frisk, trenger du ikke stadig kontrollere fargen på sin urin, men for helsepersonell kan utseende, farge og lukt på urinen til en syk pasient gi viktig informasjon om helsen.

Hvis du lurer på om du får i deg nok væske, kan fargen på urinen i toalettskålen gi deg en pekepinn. For små barn, kan foreldre ved beiebytte legge merke til for eksempel mørk urin.

Urinprøve - dette kan den fortelle deg
Klar urin
Hvis vi drikker mer enn det kroppen trenger, kvitter kroppen seg vanligvis effektivt med dette ved at du tisser mer og oftere. Det blir da mindre fargestoff i urinen, og den blir vannfarget. Sannsynligvis er det ingen grunn til å bekymre seg, men vedvarer det bør du tenke på å normalisere ditt inntak av væske. Lytt til kroppen - når trenger du egentlig drikke? Ikke overdriv inntaket!
Overhydrering er svært farlig hvis man drikker veldig mye på kort tid. Dødsfall har blitt rapportert ved drikkeleker hvor barn eller unge har inntatt unormalt store mengder vann. Vanlige symptomer er svimmelhet, bevisstløshet, personlighetsendringer og oppkast – før man til slutt går over i koma. Cellene i kroppen blir fylt med vann, og spesielt cellene i hjernen er utsatt for skade ved overhydrering.
Alt med måte - så mye drikke trenger du hver dag
Lys gul urin
Lys gul eller svak gul farge på urin er det mest vanlige og fullstendig normalt.
Gul urin
Lys gul eller stråfarget urin er også helt normalt.
Mørkegul urin
Ingen stor grunn til bekymring - med mindre dette vedvarer. Det kan det være lurt å få i deg noe mer væske. Mørkegul urin kan for eksempel oppstå etter en kveld med stort alkoholinntak, ved trening eller kroppsarbeid i varmen, og for lite inntak av vann. Drikk et glass vann, eller to, og urinen bør få lysere farge.

Hvor mye skal jeg drikke hver dag?
Mørk eller brun urin
Brunlig urin kan bety flere ting. Det kan være et tegn på dehydrering. Drikk vann og få i deg mat! Hvis det ikke går raskt over, og har vedvarende brun urin, bør du ta det opp med lege. Brun urin kan også være tegn på leversykdom. Ved leversykdom får du også andre symptomer og avføringen kan bli blek, eler lys.
Brun urin kan også være tegn på blod i urinen, da gjerne brun-rødlig urin. Les også om rød urin nedenfor.
LES OGSÅ: Mørk urin: Hva er årsaken?
Rød urin
Kan være tegn på at du har spist en matvare som rødbeter, blåbær eller rabarbra. En annen årsak kan være at det er blod i urinen. Vanligvis er dette forårsaket av en urinveisinfeksjon, prostataproblemer eller andre sykdommer i nyrer eller urinveier. Kontakt lege.

Blod i urinen - hva kan årsaken være?
Grønn urin
Grønnlig urin er uvanlig, men når det oppstår er det som regel tegn på infeksjon. Et annet tegn på urinveisinfeksjon er at urinen har en annen lukt enn vanlig, og synlige partikler i urinen - såkalte «fnokker». Kontakt lege.
Det finnes også en sjelden sykdom som kan gi tidvis grønn urin. (5)
Grønn urin uten lukt og fnokker, eller andre symptomer, kan muligens også skyldes fargestoffer i mat.
Blå urin
Svært sjeldent. Kan oppstå ved en sjelden sykdom. (5)
Lilla urin
Svært sjeldent. I en artikkel hos Tidsskrift for leger (6) kan vi lese om noen få tilfeller der sykehuspersonell har observert lilla urin hos pasienter med urinkateter, såkalt «Lilla-urinpose syndrom». Infeksjon forklares som sannsynlig årsak.
Urinens lukt
På samme måte som farge på urinen, kan lukten på urinen fortelle noe om helsen din.
Hvis du merker at urinen har vedvarende markant endret lukt, kan noen av årsakene være:
- Ved dehydrering vil urinen bli mer konsentrert og dermed også lukte mer intenst enn vanlig.
- Urinveisinfeksjoner
- Diabetes type 2. Sukker i urinen kan gi en spesiell lukt
- Diabetisk ketoacidose (Alvorlig utvikling av diabetes med høyt blodsukker)
- Blærefistel
- Metabolske forstyrrelser
(8)

Hyppig vannlating - hva kan årsaken være?
Oppsøke lege?
De fleste forandringer i urinfarge og urinlukt er midlertidige og trenger ikke bety at du har en alvorlig sykdom. Hvis en uvanlig farge eller urinlukt er forårsaket av en underliggende medisinsk tilstand, er som regel andre symptomer også til stede. Hvis du er bekymret, snakk med legen din. Kanskje du bør ta en urinprøve. (8)
Kilder:
1) Store Medisinske Leksikon: Urin 2) Tidsskriftet.no: Rødbeter er sundt og godt 3) Healthline.com: Hyderation chart 4) Lommelegen.no: Dette kan blodprøven fortelle deg 5) Clevelandclinic.org: What the colout of the urin says6) Tidsskriftet.no: Lilla Urinposesyndrom 7) Mayoclinic: Urine colour, symptoms causes 8) Mayoclinic: Urine odor