Hva er hemolytisk-uremisk syndrom (HUS)?

En sjelden, men alvorlig blod- og nyresykdom som først og fremst rammer småbarn og spedbarn.

HUS: rammer oftest småbarn eller spedbarn. Behandlingen foregår på sykehus, og kan kreve blant annet dialysebehandling og væskebehandling. Foto: chairoij / Shutterstock / NTB
HUS: rammer oftest småbarn eller spedbarn. Behandlingen foregår på sykehus, og kan kreve blant annet dialysebehandling og væskebehandling. Foto: chairoij / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hemolytisk-uremisk syndrom (HUS) er en alvorlig sykdomstilstand som er karakterisert av akutt nedsatt nyrefunksjon, ødeleggelse av de røde blodcellene og et fall i antall blodplater.

Hva er HUS?

HUS oppstår som regel etter en bakteriell mage- og tarminfeksjon hos småbarn og spedbarn. Eldre og mennesker med dårlig immunforsvar har også høyere risiko for å utvikle HUS sammenlignet med friske voksenpersoner.

Sykdommen forekommer spesielt etter infeksjon med visse typer E.coli som danner et giftstoff kalt Shiga-toksin. Infeksjon med visse typer virus, visse typer medisiner som enkelte kreftmedisiner, graviditet, kreft eller autoimmune sykdommer kan også utløse HUS.

Symptomer på HUS

Symptomene starter ofte med blodig diaré og magesmerter på grunn av infeksjon med E. coli bakterier som danner giftstoffet Shiga-toksin.

Etter få dager oppstår det skade på små blodkar og ødeleggelse av de røde blodlegemer. Det fører til blodmangel, og symptomer som blekhet, trøtthet, svekkelse og tung pust.

Utover det ses det fall i antallet av blodplater, noe som kan gi forstyrrelser i blodstørkningen, og symptomer som blå merker eller uvanlig blødning fra nese eller munn.

Akutt nyresvikt med nedsatt nyrefunksjonen fører til mindre produksjon av urin, og væskeopphopning i kroppen (ødemer). Væskeopphopningen kan føre til hevelse av føtter, bein, hender eller ansikt.

Ved alvorlige tilfeller kan andre organer bli rammet, for eksempel nervesystemet eller hjertet. Nevrologiske symptomer kan være irritabilitet, konfusjon, sløvhet eller kramper.

Hva er behandlingen?

Ubehandlet er HUS ofte dødelig. Barn med HUS blir innlagt på sykehus, men det er ingen spesifikk behandling av selve sykdommen. I stedet behandler man symptomene.

Mange har bruk for dialysebehandling i den akutte fase, på grunn av nyresvikt. Noen har behov for behandling av høyt blodtrykk. Ved blodmangel kan det være nødvendig med blodoverføring.

Hva er prognosen?

Hvis behandlingen startes tidlig i forløpet vil de fleste med HUS bli helt friske i løpet av én til to uker. Noen får varig skader på nyrene. I alvorlige tilfeller, og ved sein behandling, kan sykdommen være dødelig.

Hvordan unngår du at ditt barn får HUS?

De fleste får HUS etter infeksjon med E.coli. Smitten kan komme fra mange steder. Forurensede matvarer, som oksekjøtt eller grønnsaker, er vanlige årsaker. Smitten kan også komme fra badevann, kontakt til smittebærende dyr som kuer, geiter, sauer eller hjortedyr, eller fra smittede mennesker.

For å unngå smitte med E.coli er det viktig å ha god hygiene.

Råd for god hygiene er:

  • Vask hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider.
  • Hold god hygiene i kjøkkenet, og vask kniver og skjærebrett etter bruk.
  • Skyll alle grønnsaker grundig.
  • Unngå å gi upasteurisert melk og melkeprodukter til barnet ditt.
  • Sørg for at all farsemat (hamburgere, kjøttboller) bør være godt gjennomstekt eller gjennomkokt.
  • Andre kjøttprodukter bør være godt stekt på overflaten.

Når skal du kontakte lege?

Hvis du eller ditt barn har blodig diaré og alvorlige magesmerter, bør du oppsøke lege for å undersøke om årsaken er infeksjon med bakterie.

Hvis du eller ditt barn får hevelse i kroppen, uforklarlige blå merker eller blødninger, produserer mindre urin eller blir blekt, trøtt eller svekket etter diarésykdom, bør du også søke lege.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer