Det finnes flere sykdommer og tilstander som kan påvirke vannlatingen. Hvis man ikke klarer å late vannet, kalles det urinretensjon - eller blokkert vannlatning.
Symptomer
Når det har gått lang tid siden du har tisset, merker du kraftig vannlatningstrang. Hvis du likevel ikke klarer å tisse, kan du etter hvert får du smerter i nedre del av magen, og det kan bli veldig vondt. Noen ganger kan smertene stråle til sidene i livet eller bak til ryggen. Smertene gjør at det blir vanskelig å sitte eller ligge stille.
Årsaker
- Forstørret prostata.
- Innsnevret urinrør. Kan skyldes arr etter skade eller operasjon.
- Levret blod i urinrøret (urinveistamponade)
- Urinveisinfeksjon
- Svulst i urinblæren eller andre steder i bekkenet. Svulsten presser mot urinblæren eller urinrøret og stanser passasjen av urin.
- Lammelse av urinblæren, slik at den ikke kan trekke seg sammen å tømme seg. Kan skyldes skade i ryggmargen, for eksempel på grunn av prolaps, multippel sklerose eller brudd i ryggraden. Kan også skyldes hjerneskade.
Når bør man kontakte lege?
Hvis man ikke klarer å tømme blæren, på tross av at det har gått lang tid siden du tisset sist, og du føler blæren er full, bør du raskt kontakte lege.
Behandling
Urinblæren må tømmes på kunstig vis. Vanligvis legger legen inn en tynn slange (et kateter) gjennom urinrøret. Hvis det ikke er mulig å få dette til, kan legen stikke et hull inn til urinblæren gjennom nedre del av magen, slik at urinen tømmes på den måten.
Tømming av urinblæren er et midlertidig tiltak. Deretter må årsaken til blokkeringen kartlegges. Dette gjøres vanligvis hos en allmennpraktiserende lege i løpet av noen dager. Hvis urinrøret er tettet av størknet blod like etter en operasjon eller undersøkelse, blir du gjerne lagt inn på sykehus.
LES OGSÅ: Nyrene
Revisjon 08.11.2018: Elisabeth Lofthus, sykepleier.
Denne saken ble opprinnelig skrevet 14.10.2003 av Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen, leger.