Behandling av urinveisinfeksjon

Svært mange får urinveisinfeksjon, og noen av disse sliter med gjentakende infeksjoner.

Urinveisinfeksjon: En akutt urinveisinfeksjon behandles med antibiotika Foto: NTB Scanpix
Urinveisinfeksjon: En akutt urinveisinfeksjon behandles med antibiotika Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Ved urinveisinfeksjon har man fått bakterier i urinblæren, som gir en infeksjon i urinblærens og urinrørets slimhinner. En urinveisinfeksjon kan gå over av seg selv etter noen dager, men de som får smerter vil oftest oppsøke lege.

– En akutt urinveisinfeksjon skal behandles med antibiotika, sier Britt-Ingjerd Nesheim, spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer, og overlege ved Oslo Universitetssykehus.

Noen er plaget med gjentakende urinveisinfeksjoner, men behandlingsmetoden er fortsatt den samme.

– Det er viktig at legen kartlegger hvilke bakterier det dreier seg om, for å forskrive et antibiotikum som er virksomt.

LES OGSÅ: Ubehandlet urinveisinfeksjon kan utvikle seg til nyrebekkenbetennelse

Årsak til urinveisinfeksjon

Når bakterier kommer inn i blæren, er det som regel via urinrøret. Bakterien er oftest E. coli, som vi kjenner som den dominerende bakterien i tarmen.

– Bakterien kommer til urinrøret fra tarmen via skjedeåpningen, og det har ikke noe med urenslighet å gjøre.

Spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer: Britt-Ingjerd Nesheim Foto: Privat
Spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer: Britt-Ingjerd Nesheim Foto: Privat Vis mer

Samleie øker risikoen for infeksjon. «Honeymoon cystitis» er et eget begrep, da blæreinfeksjoner lettere oppstår i forbindelse med hyppig sex (cystitis betyr blæreinfeksjon).

– Etter menopausen (overgangsalderen) er det økt tendens til at E.coli kan slå seg ned i skjedeveggen, fordi mangel på østrogen forandrer balansen av de «snille» bakteriene i skjeden.

Hvor kan man få behandling for urinveisinfeksjon?

Dersom man har hatt en urinveisinfeksjon før, og oppdager at man har fått det på kveldstid eller i helger, kan det være vanskelig å vite hvor man skal søke hjelp. Noen ønsker rask behandling, da det kan være svært smertefullt.

  • Fastlegen er det naturlige alternativ, og mange tilbyr time på dagen.
  • Legevakten er døgnåpen, og kan oppsøkes etter fastlegens stengetid, hvis du har plager som gjør at du ikke ønsker å vente til påfølgende dag hos fastlegen.
  • Nettlegevakt.no er en privat tjeneste på nett som kan sende deg e-resept.

Forebyggende råd mot urinveisinfeksjon

Det er medfødte, arvelige forskjeller i hvor lett bakterier kan slå seg ned i blæreveggen. Cellene i blæreveggen har spesielle områder der bakteriene kan hefte seg, og hos noen er det flere slike områder enn hos andre.

– Andre arvelige egenskaper betyr også noe for evnen til å motstå infeksjoner.

For de som er plaget med gjentatte infeksjoner, kan det være nyttig å prøve å forebygge hyppige urinveisinfeksjoner.

Fagredaktør for Apotek 1: Eirik Rustan Foto: Privat
Fagredaktør for Apotek 1: Eirik Rustan Foto: Privat Vis mer

– Et godt råd er å drikke mye væske, tisse når man trenger det, og da passe på å tømme blæren fullstendig. På denne måten skal man få skylt ut bakterier som kan gi urinveisinfeksjon, sier Eirik Rustan, fagredaktør for Apotek 1.

Et annet råd er å tisse etter samleie, for å få skylt ut eventuelle bakterier som kan gi infeksjon.

LEGEN SVARER: Blod i urinen ved urinveisinfeksjon

Tilbakevendende urinveisinfeksjoner

Det er mange mulige årsaker til at enkelte rammes av urinveisinfeksjoner igjen og igjen, og det kan ofte være nødvendig med en lang utredning for å finne ut hva som ligger bak. Dessverre er det også mange tilfeller der man ikke finner en grunn, noe som gjør det nesten umulig å behandle.

LES MER OM DETTE:

Urinveisinfeksjoner blant kvinner i overgangsalderen

Kvinner i overgangsalderen kan plages av tørrhet i skjeden, som igjen kan øke faren for infeksjoner.

– Bruk av østrogenpreparater lokalt i skjeden (vagitorier eller vaginalkrem) kan forebygge tørrhet og forhindre infeksjoner. Det kan være gunstig å ta dette opp med legen hvis man er plaget med urinveisinfeksjoner – alternativt kan preparater av denne typen kjøpes uten resept på apoteket, sier Rustan.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer