Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utredning av nervesmerter

Spørsmål

Plages med nervesmerter i høyre bein, begynte for ca 2 år siden. Mest ytre bakside lår (klemmende), noen ganger i fremre del av fot (mest brennende). Når i ro over lengre tid er smertene blitt mindre plagsomme, men det er jo på lengre sikt ikke en god helsemessig strategi. Har vært veldig mye i ro pga dette siden sist sommer, nesten helt stillstand (det gir mindre smerte). Noen ganger smerte i høyre hofte og rumpeball usikkert om har samme årsak. Har et område også på venstre bein (rett under og til venstre for kneet), siste tiden har gitt en brennende smerte ved «glidende» berøring, varighet ca 15min. Lett framoverbøyd (selv minimal knekk i hofte) irriterer og gir smerter, gå oppover bakke gir smerter (trapp er mindre plagsomt). MR tatt sist høst viser "I nivå L4-L5 er det lettgradig midstilt intraspinal skivebukning men ingen mistanke om rotaffeksjon". Kan det likevel være årsak til mine smerter? . Jeg har tidligere (fram til sist sommer) være relativt aktiv, og nok vært i bedre fysisk form enn mange på min alder. Kan det være andre årsaker til smertene? For 10 år siden falt jeg i en trapp og slo halebeinet, det kan fortsatt bli ømt om jeg sitter bakoverlent. Fjernet livmor for 2 år siden (smertene i låret begynte ila 1-2 mnd etter dette), kan noen nerver bli irritert og lage «støy» pga det (ingen plager i fbm selve operasjonen)? Sommeren for 1,5 år siden falt jeg mot hjørnet av et trappetrinn og slo meg kraftig noen cm under lårhalsen (høyre side), der ble det et stort hematom (10x10 cm som stod minst 1 cm ut fra området rundt) og hard hevelse innover jeg har fortsatt en knute der (arrvev?) med en diameter på ca 3 cm (av og til litt øm), jeg har inntrykk av at når smertene i låret er ganske ille, stråler det ekstra mot det arrvevet. Jeg drikker lite alkohol, røyker ikke, bruker ingen faste medisiner. Har lagt på meg siste året og har nå en BMI på 29. Hva bør jeg nå gjøre? Er det mer som bør undersøkes? Hvis spørsmålene er utenfor fagområdet, hvem skal jeg spørre?

Kvinne 57
Svar

Hei!


Jeg er enig med deg når du mistenker disse smertene å avstedkomme fra en eller flere nerver. Brennende smerter, ubehag ved lett berøring, eller smerter ved stimuli som ikke skal oppleves ubehagelig, er typisk noe vi ser ved nevropatiske smerter.


Jeg vil absolutt ikke tro at dette halebeinet ditt er årsak til det du opplever i dag. Det er klart at alle former for kirurgi, hvor operasjonen foregår i nærhet til nerver og kar, kan gi komplikasjoner ifa plager fra nerver i etterkant. Ditt gynekologiske inngrep, regner jeg med at ble gjort medkikhullsteknikk, og jeg tror heller ikke dette er årsak til plagene dine. Det samme gjelder forsåvidt også episoden hvor du slo høyre hofteregion, og sannsynligvis fikk en større blødning. Og til slutt har heller ikke MR-bilder av ryggen din vist noe overbevisende som kan forklare plagene i beina dine.


Vi står egentlig igjen med det man kan mistenke å være nervesmerter i begge beina, med litt utypisk utbredelse. Derfor tror jeg ikke det er noen enkeltnerve som er i beknip eller skadet. Mer sannsynlig vil det kunne være å lete etter en tilstand som kan gi symptomer fra flere nerver, og i første omgang tror jeg en nevrolog ville vært et godt førstevalg for slik diagnostikk. Det er ut fra det du skriver, ikke enda noe jeg ser kan løses med kirurgi.


Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-