Svært brennende smerter

Spørsmål

Mann 29 år. Svært brennende smerter i epigastriet, men kun i STÅENDE stilling. Smerten forsvinner gradvis når han legger seg ned. Smertelindring i sittende stilling og ved frem-bakoverbøyning av rygg. Har en lutet kroppsholdning. Ikke noe med matinntak å gjøre. Smerter i stående stilling selv om han ikke har spist den dagen. Svært treg tarm (nedsatt motorikk?). Tømmingsproblemer. Svimmel, ofte hodepine, lavt blodtrykk, frysninger/varmefølelse. Startet for 5 år siden. Fikk "diagnose" IBS. Svært plattfot (bruker fotseng) og nedsatt finmotorikk fra småbarnsalder. "uoffisiell" RF latex test noe forhøyet. Svært nedsatt livskvalitet pga smertene. MR: I thoracalcolumna er det schmoriske impresjoner i nedre del. I nivå Th11/Th12 foreligger lett skivebukning. Litt markert( utvidet) sentralkanal i medulla mellom Th6 og Th10. Liten syringohydromyeli thoracalt mellom Th6 og TH10. Lite midtstillt bredbaset prolaps L4/L5 med mulig L5 affeksjon. Anulusruptur og lett skivebukning L5/S1. Kan utvidet kanal være medfødt? Kan syringomyeli(cysten) være årsak til smerten? Kan stående MR( kun smerter stående) gi annet resultat? Mulig med bilder i stående stilling? Cauda equinasyndrom? Videre us.? Andre tilstander som kan gi slike stillingsavhengige symptomer? Perikarditt? Mekanisk hudfold som stenger utførselsgang pankreas/gallegang? Ta MR bilder av nakke? Hva anbefaler du bør gjøres?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Dette symptomet i stående stilling kan også være tegn på cytomegalovirus og kan testes i blodprøver. Jeg forstår at han har redusert livskvalitet pga. smertene. Han har en del forandringer i ryggsøyle og liten syringomyeli samt prolaps i korsryggen. Det stemmer at utvidet kanal kan være medfødt. Hans syringomyeli starter i ca Th6 og kan derfor være årsak til beskrevet smerte i forhold til det området Th6 forsyner (går til epigastriet). Jeg synes ikke det er behov for å gjøre annen type MR, og i Norge har vi ennå ikke erfaring med stående MR men jeg kan ikke se at det skal gi annet resultat. Han har ikke tegn til cauda equinasyndrom. Jeg vil foreslå som sagt også å sjekke cytomegalovirus og ev. forsøke behandle dette. Perikarditt medfører en del andre plager også (MR hjertet), men er en aktuell diagnose å tenke på ja! Galle og bukspyttkjertel kan kartlegges med bildeundersøkelser også. Jeg anbefaler at en nevrokirurg vurderer behandling av syringomyeli ettersom den er mest naturlig å tenke på i dette tilfellet som symptomgivende. Lykke til! 

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-