Stikking og nummenhet i beina

Spørsmål

Plaget med beina siden 2016. Gradvis utvikling med prikking, stikking, nummenhet i tærne, verst høyre fot: Sko føles «trange», putefølelse under tærne, verst ved sitting. Etterhvert spredning legger/lår, stikking, forverring januar: brennende smerter og iblant verk i små ledd føtter, nummenhet. Tydelig trigger: "avklemming" lår/legger sittende stilling og liggende på rygg, samt der buksa strammer lett over knærne ved sitting. Kjennes økende varmt og brenningen eskalerer inntil jeg reiser meg/går. Rødflammet, ikke utslett. Blodsirkulasjon normal. Krepitasjon høyre fot. Kan ikke sitte normalt, må ha beina på siden/stå. Smertene forverres hvis jeg ignorer, inntil beina kjennes stive, verker, og til slutt lindret intet. Mye «klikking» i tær. Tåler dårlig varme, må gå uten sokker, ikke ha dyne over beina. Frostfølelse i kroppen mens det brenner. Tilstanden forverret i år, blitt kronisk. Fungerer dårligere på jobb. Legen min virker å ha gitt meg opp. Kan knapt sitte få minutter, vanskelig å kjøre bil/sitte på buss, våkner ofte av at beina brenner/verker. Prikking og brennende hender 2 uker i januar, men det gikk bort. MS utelukket, MR hode normalt. MR: Høyrereduksjon C4-C5-C6: ostechondrose C5-6 med reduserte plassforhold sentralt og i rotkanalene 5-6 pga uncovertebralleddsarthrhose, ingen myelopati. MR ble tatt i januar før brenningen. Negativ CRP og Ana-Screen. Nevrografi: Negativ. Ikke diabetes. Ikke demyelinisering rygg/hode. Ikke koordinasjonsproblemer. Ikke hoven i beina. God fysisk god form, går/trener styrke. Symptomer verre ved jogging og sykling/bøyde knær, bedre å gå. Finner ikke behagelig stilling lenge om gangen. Påvist cøliaki 2012, regulert via kosthold. Hypothyreose påvist 2013: godt regulert nå. B12 normalt, D-vitamin normalt nå (Divisin i vinter). Lichens sclerose/underliv 2018. Normalvektig, sunt kosthold, måteholden. Aldri røykt/snus. Menopause ca. 2017, plager håndterbare. Psykisk frisk.

Kvinne 50

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei, og takk for at ditt spørsmål,


Jeg skjønner utifra beskrivelsen din at du sliter mye med smerter som har økt på, og at det nå begynner å bli svært krevende for deg. Du har gitt en svært

god og grundig beskrivelse av dine symptomer og også hvilke vurderinger og utredninger som er gjort tidligere. 

Utifra hva jeg leser kan det være mange årsaker til de smertene og symptomene du beskriver. Det høres ut som at plagene dine først og fremst er av nevrologisk karakter, og blant de mest aktuelle diagnosene er MS og nevropati. Når både MR og nevrografi er negative, er disse diagnosene usannsynlige. Det finne mange flere potensielle årsaker til symptomene dine; og både andre nevrologiske sykdommer og infeksjonssykdommer kan være aktuelle. 

Sannsynligvis er det fleste av disse diagnosene allerede tenkt på, men kanskje har man ikke vært flink nok til å gi en god forklaring til deg. 

Har du vært til nevrologisk undersøkelse? Hvis ja, og denne var uten konklusjon vil jeg anbefale deg å få fastlegen til å henvise deg på nytt for en second opinion hos en ny nevrolog. Det er ikke sikkert vedkommende kommer noe nærmere en diagnose og gode behandlingsalternativ for deg. Men det er ofte lurt å få en vurdering hos to ulike instanser, fordi man kan tenke annerledes, plukke opp litt andre tegn, legge vekt på litt andre symptomer enn den forrige som undersøkte og kanskje da komme nærmere en diagnose. Hvis det er slik at man ikke finner noen konkret årsak til plagene dine, er det viktig at du får informasjon om dette samt at man undersøker ulike behandlingsalternativer. 

En ny grundig gjennomgang av all diagnostikk som er utført, samt en fysisk undersøkelse av deg, utført av en lege som er spesialist på dette området er det beste rådet jeg kan gi deg. Jeg ville anbefale at du finner en lege som du stoler på, og som har tid til å gå gjennom utredningen som er gjort, samt å gi deg en forklaring på hva som er gjort, og hva som eventuelt er utelukket. Det finnes en del tilstander som vi ikke har noen god forklaring på; men da er det viktig at man som pasient får god informasjon om dette samt at man trygges på at det ikke er noe farlig. 

Jeg ønsker deg lykke til; og jeg håper du får svar på årsaken til plagene dine, og en behandling som virker. 


Vennlig hilsen

Harald M. Dobloug

Lege

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 289,-