Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Økende problem i ben

Spørsmål

Jeg er en 72 år gammel mann som mener jeg har rimelig god helse. Imidlertid har jeg de siste 3-4 månedene fått et økende problem i mitt venstre ben. Etter et uheldig løft fikk jeg smerter i korsryggen og noen svake ilinger nedover i venstre ben. Jeg har vært forsiktig og ikke løftet på noe tungt, men ellers vært i aktivitet hver dag med hagearbeid, litt snekring som krever mye bøy og tøy, samt gått trimtur nesten hver dag. Ilingene i benet, helt fra øverst i låret til ankelen har økt på og utviklet seg til sterk kribling til intense strøm i benet straks jeg reiser meg opp. Nå er det så intenst at det føles som benet vibrerer, blir ustabilt og numment. Etter å ha vært i bevegelse og belastet benet, går prikkingen, ilingene og de usynlige vibrasjonene nesten bort og benet føles bare numment og litt «fremmed», samt litt varmt. Jeg kan jobbe uten noe særlig smerte og gå lange turer. Når jeg settere meg ned, kjenner jeg ingen smerte, men en litt varme i benet. Hver gang jeg reiser meg opp, går jeg litt tvekroket og får de plagene i benet som jeg har beskrevet. Etter en stund går jeg naturlig oppreist og benet blir numment. Jeg sover godt om natten og problem oppstår straks jeg står opp. Jeg ble operert for prolaps for ca 25 år siden og har periodevis hatt litt problem med smerter i korsryggen etter aktivitet, men aldri kjent disse plagene nedover i hele benet. Jeg tenker at dette kanskje kan komme av at en nerve i korsryggen er blitt irritert eller fått et trykk eller prolaps. Men jeg tenker også at det kan være noe annet nevrologisk og vil gjerne ha en vurdering av dette. For 4 år siden hadde jeg en helseundersøkelse ved et velrennomert sykehus i Thailand, med gode resultater, men det ble anført at jeg hadde litt dårlig blodsirkulasjon i benene. Jeg røyker ikke, men jeg drikker mye vin og er litt overvektig.

Mann 72
Svar

Hei,

Du har fått et økende problem i venstre ben etter et løft, dvs. smerter i korsryggen med ledsagende ilinger nedover i venstre ben. Ilingene er i låret til ankelen, strømfølelse, numment, men ingen smerte i sittende posisjon, bortsett fra noe varme i benet. Du er operert for prolaps for mange år siden og har periodevis hatt lignende problemer, men ikke de aktuelle plagene nedover i benet. Det er helt riktig at de tkan komme av at en nerve i korsryggen er irritert, ev. kan det være residiv av prolaps. 

Isjiassmerter er de som stråler langs isjiasnerven fra korsryggen gjennom hoftene, setet og nedover benet. Det kan komme som følge av prolaps og i din alder også pga. en innsnevring av ryggraden (spinal stenose) som da komprimerer en del av nerven. Dette forårsaker betennelse, smerter og ofte noe nummenhet i det berørte beinet. I de fleste tilfeller kan man løse dette problem med ikke-operative behandlinger i løpet av noen få uker. Det er fysioterapeuter som behandler dette. Personer som har alvorlig isjias, dvs. utvikler betydelig motorisk svakhet i ben, tarm- eller blæreplager kan være kandidater mtp. operasjon. Vi pleier undersøke klinisk og ta bilder. Symptomer er typisk smerter som stråler fra korsryggen til lår og lenger ned. Man kan føle ubehaget nesten hvor som helst langs nervebanen. Smertene kan variere mye, fra en verk til en skarp, brennende følelse eller uutholdelig smerte. Noen ganger kan det føles som et elektrisk støt. Det kan være verre hvis man hoster eller nyser. Noen har nummenhet, prikking eller muskelsvakhet i foten. Oppsøk fastlegen og ordne en MR time. Vi har gode legemidler. Lykke til!