Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Nattlige smerter under hæl

Spørsmål

Jeg er 90 år. Kognitiv OK. Tar med.mot blodtrykk , Marevan. 75 MG Levaxin, 5 MG Stesolid. Har de seinere år våknet om natten av smerter under Helen . Først på venstre fot, så har det begynt også på høyre. Gjerne en fot av gangen. Jeg går gjerne en halv time om dagen. Når jeg er opp , eller går, så kjenner jeg ikke noe, eller ubetydelig. Det er ubehagelig å bli vekket om natten av denne stikkende smerten som ofte kommer når jeg soverom best? Hva kan årsaken være?

Mann 90
Svar

Hei!  Takk for et spennende og ikke minst utfordrende spørsmål. Jeg kan nok ikke gi deg et sikkert fasitsvar på dette, men jeg skal forsøke å resonnere rundt problemstillingen. 


Du er altså en mann på 90 år som opplever stikkende smerter under hælene på natt, mens belastning går greit/gir ubetydelige symptomer. 


For meg med hovedkompetanse innenfor bevegelsessystemet, er det nærliggende å tenke på de  vanligste årsakene til hælsmerter først: 

1) Plantar fasciitt - en betennelsestilstand i den såkalte plantar fascien, dvs seneplaten som bekler fotsålen og har sin innfestning på undersiden av hælbeinet. Denne tilstanden kan opptre hos alle, ikke bare de som belaster mye (løpere). De typiske symptomene er smerter under hælen ved belastning, gjerne værst om morgenen og etter langvarig belastning/gange. Smerter om natten er ikke så vanlig og dermed passer ikke dette helt med ditt symptombilde. 

2) Akillessenetendinopati - slitasjeforandringer og/eller betennelsestilstand i akillessenens nedre del og/eller innfestning bak på hælen. Vanligis vil smertene ha sin hovedlokalisasjon bak på hælen og ikke under. Symptombilde som nevnt over, med størst problemer knyttet til belastning og mindre på natt, vil også gjelde for denne tilstanden. Dette passer heller ikke for deg. 

3) Fettputeatrofi - under hælen har man en naturlig fettpute som demper belastningen på hælbeinet når vi står og går. Etterhvert som man blir eldre vil denne fettputen svekkes, hos noen mer enn andre. Forsvinner den tilnærmet helt, blir hælbeinet veldig prominent, og det kan gi smerter utover i dagen i takt med økende belastning. Igjen er smertene knyttet til belastning og ikke vesentlig på natt. 


En sjeldnere tilstand til hælsmerter som man skal tenke på er Tarsal tunnel syndrom. Tarsaltunnelen er en struktur under "ankelkulen" på innsiden. Gjennom denne går flere viktige strukturer, blant annet en nerve som kalles nervus Tibialis (Tibialisnerven). Ulike årsaker kan føre til at det blir trangt for nerven i tunnelen og den blir komrimert. Det kan gi nervesymptomer i form av stikkende smerter, nummenhet og endret følelse. Smertene opptrer gjerne på natt og er typisk lokalisert i fotsålen framover i retning tærne. Sjeldnere i hælen, men det kan forekomme. Symptomene kan passe med det du beskriver. Dette leder meg også inn på de 2 siste diagnosene jeg har tenkt å nevne, som også er relatert til nerver. 


1) kompresjon av nerverot i korsryggen: nervene til beina springer ut fra nedre del av ryggmargen i nivå av korsryggen. Her kalles de nerverøtter. I sitt forløp gjennom ryggsøylen kan det oppstå trange partier som komprimerer en eller flere røtter, som ved f.eks. et skiveprolaps. Kompresjon av en av de aller nederste nerverøttene som kalles S1, kan gi stikkende smerter i hælnivå, men på grunn av at problemet sitter helt oppe i ryggen, vil de aller fleste ha symptomer også fra bakside lår og legg før smertene når til hæl. 


2) Perifer nevropati - sykdom i selve nerven(e). Vanligste lokalisasjon er hender og føtter. Årsaken til at sykdommen oppstår er ofte ukjent, men vanligst er det en følge av diabetes. De typiske symptomene er endret følelse, nummenhet og stikkende smerter. Det er vanligere at ytterfoten blir rammet før hælen, men man kan ikke utelukke denne tilstanden hos deg. 


For å oppsummere: ingen av tilstandene nevnt over passer helt overens med ditt symptombilde, men slik er det ofte i medisinen. For å komme videre er det nødvendig å undersøke deg nærmere på et legekontor og evt. bestille ekstraundersøkelser som f.eks blodprøver. Smerter som er stikkende og opptrer på natt, har større sannsynlighet for å komme fra nerver enn bevegelsesapparatet. Slik jeg oppfatter deg, opplever du problemet såpass ubehagelig og forstyrrende, at jeg vil anbefale deg å bestille time hos din fastlege. 


Lykke til ! Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-