Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Det er plagsomt å ha frykt for nevrologisk sykdom

Spørsmål

Etter en lang periode med voldsom ALS frykt/angst fra mai-oktober så er jeg kvitt mye den angsten,vært hos psykolog å fått hjelp å angsten er bedre. Men under alle mnd så trente jeg hver dag hele tiden for var redd for å bli svak,tok helt overhånd! Overbelastet muskler å sener å ledd å har mye vondt i armene med tunge å gjentatte løft noe jeg ikke pleier å gjøre! Kan kalle det feil trening over en veldig lang periode. Jeg har ikke trent på noen mnd nå. Det som plager meg er at jeg har litt pitring i lillefinger å halve ringefinger!+halve håndflata!Hvertfall når jeg bøyer opp armene(spiller tv spill eller sitter bøyd) eller sitter på tlf!Har mye vondt i håndleddet å stiv i underarm/overarm å blir fort sliten i armen.Blir stramt å vondt å utholdenheten i venstre hånd/arm er dårligere enn høyere! Når jeg putter handa i lomme å henger lissom lillefingeren/ringfingeren ikke helt med på en måte(av og til) Har ikke noe klumshet i fingrene eller type svakhet å pinsett grepet er 100%! Merker dette godt etter en dag på jobb med mye løft å bruk av handa(er elektriker) Er ikke veldig plagsomt for er ikke svakere men mere en ubehagelig/rar følelse i handa.Hatt det siden i høst frem til nå,ikke blitt noe værre men ikke noe bedre. Tanken har slått meg at kan være ALS som begynner med slått det ifra meg så godt jeg kan! Kan dere være en nærve i armen/handa som er skadet eller ligger litt i klem? Mamma er sykepleie å sliter med karpal syndrom men henne sa noe om Ulnarisnerven? Hånda/armen/fingrene stivner fort når jeg f.eks holder på rattet i bilen over en lengre periode eller brukt hånda mye på jobb.Kjenner hvis jeg beveger hånda mye blir musklene i under/overarm sliten å hard med en gang noe ikke høyre hånd blir! Når jeg myker opp handa å tøyer blir den mindre stiv i hvertfall. Hva bør jeg gjøre? Har jeg noe å være bekymrer over?

Mann 35
Svar

Hei,

Takk for ditt brev. Det er kjempeplagsomt å ha slik frykt for nevrologisk sykdom. Angst kan jo gi flere kroppslige plager og som må behandles med tabletter og hos en dyktig psykolog. 


Det som er virksomt er legemidler som virker på mottakersteder for signalstoffet serotonin som er et signalstoff og som skilles ut av nerveceller i hjernen. Er viktig blant annet for stemningsleiet og oppmerksomhet. Buspiron er et slikt middel med innsettende effekt etter omtrent 2-4 uker og gjør at oppmerksomhet fra sykdomsangst blir bedre og etter hvert borte. Kanskje du kunne supplere med den medisinen. 


Du har vært redd for å bli svak pga ALS frykt og overbelastet til slutt dine kroppsmuskler, så det er bra at du unngår slike tunge og uvante løft nå. Angsten kan også gi pitring, men overbelastning kan føre til pitring og vondt i håndleddet. Jeg synes at treningshvile bør hjelpe mot pitring fra underarm og overarmen din, men det kan ta tid så vær tålmodig. 


Heldigvis har du ikke klumshet i fingrene og pinsettgrepet er 100%. Dette er veldig bra, og gjør at vi bekymrer oss mye mindre for nevrologisk sykdom, som ALS. 


Det virker som din rare følelse i hånden stammer fra muskelvev, ikke nervevev, så det ikke kan være ALS. Du er heller ikke overvektig så det er ikke mistanke om at en nerve i armen eller hånden ligger i klem. Vi pleier å sjekke det ved å trykke f. eks. på håndnerven der den går i håndleddet. Hvis det stråler ut (som ved pitring) i fingre så kan det allikvel være litt klem på nerven. 


Det er riktig at karpal tunnel syndrom er mer hyppig hos kvinner. Ulnarisnerven tar de andre fingre og man kan faktisk kjenne at fingre stivner til, så det undersøker vi ved å undersøke på disse nervenes funksjoner, f. eks. ta på hud og se etter om det er redusert følelse eller om du får pitring. Om det er det så henviser vi til nevrografi for å se på Ulnaris om den leder strømmen langsommere. Med tid vil du nok bli mindre sliten i din høyre hånd og du kan forsøke fysioterapi, men ikke være bekymret over nevrologisk sykdom. 


Jeg håper at dette var avklarende. Lykke til, og god bedring til deg!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-