Trigeminusnevralgi

Spørsmål

Etter at jeg fikk trigeminus nevralgi så begynte jeg på Tegritol men det tar ikke smertene mine, etter det gikk jeg til en Lege og hun sa jeg skulle begynne fast på Tegritol. Det gjorde jeg, har gjort det i ca 1 uke, men jeg blir ikke bedre. Jeg har hørt at det går ann og opperere jeg lurte på hvordan det foregår?

Relevante sykdommer/medisiner: Jeg har MS har fått den sykdommen trigeminus nevralgi bruker Tegritol 200mg*4

Kvinne, 40 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Du kan lese om trigeminusnevralgi annetsteds her på Lommelegen (hvis du klikker på temasenter "Hodepine" på hovedsiden, og deretter på artikkelen om "Trigeminusnevralgi"). Derfor forklarer jeg ikke noe om selve sykdommen her.

Tegretol er en av de vanligste og mest effektive medisinene mot trigeminusnevralgi. For at den skal virke, må denne medisinen tas til faste tider hver dag. Dette er fordi medisinen virker gjennom at det er et jevnt og høyt nivå av den i blodet. Dette nivået kan det ta noe tid å bygge opp, og det kan derfor ta noe tid før medisinen virker. Du bruker 800 mg hver dag. Dette er ofte den laveste effektive dosen. Dersom dette ikke er nok, kan man øke dosen til 1200 mg. hver dag. Noen vil trenge enda høyere doser enn dette. Det er viktig at du ikke øker dosen på egen hånd, men snakker med legen din før du gjør det. Dette er fordi Tegretol kan påvirke nivået av andre medisiner. Det kan også være andre grunner hos deg som jeg ikke kjenner til som gjør at du ikke bør ha høyere dose. Nivået av Tegretol kan enkelt måles i en blodprøve. Dersom Tegretol ikke virker, finnes det andre medisiner, som for eksempel Neurontin, som kan være effektive hos noen.

Du har rett i at det går ann å operere trigheminusnevralgi. Det finnes to vanlige operasjonsmetoder. Den ene består i at man med en nål sprøyter glycerol mot nerveknuten i skallegulvet under veiledning av røntgengjennomlysning. Den andre består i at man opererer fra nakken og inn mot hjernestammen, og avlaster trykket fra en pulsåre som ofte kan ligge og trykke mot nerveroten. Det er kun nevrokirurger som foretar disse operasjonene. Begge operasjonene kan være effektive, men før det blir aktuelt med operasjon skal alle muligheter til behandling med medisiner ha vært forsøkt. MR av hodet må også være foretatt.

Du skriver at du har MS. Årsaken til trigeminusnevralgi hos personer som har MS er sannsynligvis litt annerledes enn hos andre, og man tror at smertene hos personer med MS kommer av at nervenes tendens til å bli "irriterte" og gi smertesignaler endrer seg på grunn av MS-forandringer i nervene. Dette vil gjøre behandlingen litt annerledes, og jeg vil tro at en operasjon mot nerveroten slik jeg forklarte om over, vil være lite aktuellt hos deg. Imidlertid er det en rekke medisiner som etterhvert har vist god effekt mot trigeminusnevralgi også hos personer med MS, slik at det er svært godt håp om at du med god oppfølging vil kunne bli bra eller betraktelig bedre av dine smerter.

God bedring!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-