Svimmelhet, kvalme, magebesvær.

Spørsmål

Kvinne, 36 år som siden 2. mai har slitt med diverse symptomer. Begynte på morgenen med rotatorisk svimmelhet og kvalme. Svimmelheten ga seg etter noen timer, men jeg gikk og følte meg ør, rar og ”utenfor” i 3 uker. Hadde også tidvis vondt i hodet. Da jeg sliter med angst og helseangst fikk jeg tatt en MR av hodet 12. mai, ikke påvist noe galt. Har etter dette hatt diverse varierende symptomer med magesmerter, tidvis diare/litt ufordøyd mat og kvalme, vondt i hodet og en episode av synsforstyrrelse hvor deler av synsfeltet ble borte (varte ca. 15 min). Dette har jeg opplevd en gang før(ca. 5-6 år siden). Har vært hos ØNH lege uten funn, mener kanskje det har vært migrene. Henvist videre til nevrolog, har ikke time her før i aug. Har lagt merke til at den ene pupillen min tidvis er litt større enn den andre.

Sliter nå med kvalme som har vart noen dager, samt blodsmak i munnen. Verst når jeg ligger, men kvalmen og smaken er der hele tiden. Et par dager før disse symptomene hadde jeg smerter i øvre del av magen, under ribben på venstre side, gjennom til ryggen. Kjenner det litt ennå, men ikke slik smerte som jeg hadde i forkant av denne kvalmen. Vekslende avføring fra fast, til løs og litt ufordøyd. Har også munnskål på innsiden av underleppen. Kan dette være magekatarr eller magekreft?

Kan også nevne at jeg sjelden føler meg utvilt når jeg våkner, men heller veldig anspent og ofte vondt i hodet. Føler meg også ør/utenfor. Dårlig matlyst,gått ned ca. 5 kilo siden mai.

Jobber som legesekretær på et legekontor, nylig målt fast. gluk til å være 5 og ikke fast til 7,7. Hba1c 5,5. Crp neg.

Bruker mye tid foran pc’en etter avkreftelse på det verst tenkelige, kreft. Jeg har også vært inne på tanken av MS, men fastlegen mener dette er lite sansynlig. Men hva med ME? Kan alt dette være psykisk, eller bør jeg har nærmere utredning?

Har tidligere gått til psykolog for angst/verstefallstenkning med godt resultat, venter på time her igjen.

Kvinne, 36 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei. Takk for spørsmål.

Det kan være en ekstra belastning å jobbe i helsevesenet når man selv opplever forskjellige plager og symptomer fordi man selvsagt kjenner godt til mange alvorlige diagnoser. Du spør om dette kan være MS, ME, magekreft og ønsker råd i forhold til om du bør ha nærmere utredning.

Jeg kan ikke diagnostisere hva som feiler deg over nettet selv om du gir gode og presise opplysninger men jeg skal kommentere noen av symptomene dine i forhold til de alvorlige tilstandene du frykter.

•Akutt svimmelhet og kvalme som avtok, men var til stede i 3 uker. Du ble åpenbart undersøkt i forbindelse med dette inklusive MR av hodet så man kan utelukke alvorlig sykdom. Disse symptomene i din aldersgruppe representerer så å si alltid benign posisjonell vertigo eller vestibulær nevronitt (virus på ballansenerven) Begge tilstandene er plagsomme, men godartede og med god prognose.

•Varierende symptomer med magesmerter, tidvis diaré /litt ufordøyd mat og kvalme i etterkant av dette. Vekslende avføring fra fast, til løs og litt ufordøyd Dette er symptomer som det er vanskelig å si noe om uten videre utspørring og undersøkelse. Det som først slår meg er at det godt kan være funksjonelt, kanskje utløst av dramaet rundt rotatorisk svimmelhet og kvalme? Mange opplever at magen slår seg vrang i perioder med stress. Du kan eventuelt lese mer om funksjonell dyspepsi. Se link under

•Episode av synsforstyrrelse hvor deler av synsfeltet ble borte Du har også opplevd dette tidligere. Migrene med aura er desidert mest sannsynlige diagnose i din alder. I tillegg hadde du normal MR av hodet 12. mai.

•Asymetriske pupiller. Dette symptomet forbinner vi jo gjerne med alvorlige og livstruende tilstander gjerne hos komatøse pasienter, men det kan også ha helt godartede forklaringer særlig når det ikke er andre nevrologiske utfall.

•Blodsmak i munnen: Dersom du ikke samtidig har sure oppstøt kommer dette neppe fra mage/spiserør. Kanskje heller fra en lettblødende slimhinne i nese eller svelg. Eller kanskje det har sammenheng med såret du nå har i munnen (after/munnskold)?

•Vekttap. Sett i sammenheng med magesmerter er det noe man tar alvorlig, men sett i sammenheng med psykisk stress, angst og uro er det et vanlig og i seg selv ufarlig symptom.

•Blodprøveverdier: Normale verdier. Var ditt ikke fastende blodsukker venøst eller kapillært? Hvis det var venøst var det litt i høyeste laget. En glukosebelastning kan være aktuell. Her trengs flere opplysninger om deg (høyde, vekt, diabetesbelastet familie osv)

Du spør om videre utredning er nødvendig. Jeg synes du skal snakke med din fastlege om dette, da jeg selvsagt ikke kan konkludere her på nettet uten en gang å kunne undersøke deg. Totalt ut fra det du skriver får jeg IKKE mistanke om alvorlig sykdom, men dine symptomer skal selvsagt tas på alvor og vurderes på en ordentlig måte, noe jeg absolutt får inntrykk av at din fastlege gjør.

Snakk med legen din og bli enige om hva som er nødvendig og TILSTREKKELIG utredning. Det finnes jo ingen medisinske undersøkelser som kan gi oss full garanti mot alvorlig sykdom for all fremtid, derfor blir vi nødt til å trene på å leve med en viss usikkerhet. Jeg synes sånn sett at du gjør lurt i å jobbe med helseangsten hos psykolog slik du nå selv har tatt initiativ til.
Jeg håper dette var til noe nytte.

http://www.lommelegen.no/793862/magekatarr-er-ikke-katarr

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-