image: Stiv nakke, skuldre og hofte. Prikking. Bekymret for MS

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Stiv nakke, skuldre og hofte. Prikking. Bekymret for MS

Spørsmål

Hei. For noen uker siden våknet jeg opp med smerter i kroppen - stiv og støl i nakke, skuldre og hofter. Tenkte at fordi jeg hadde begynt i en jobb som var fysisk krevende, at dette var derfor, evt. skoliose som jeg fikk påvist for noen år siden (mild, men gikk til kiropraktor i noen måneder og ble bedre). Eller at sengen jeg sov i var dårlig, som den var, og er nå byttet ut. Etterhvert fikk jeg prikking/kiling i beina, spesielt om kvelden, morgenen eller når jeg ikke beveget meg. Leste meg opp og virket som restless legs. Men nå har jeg fått prikking/kiling i armene/hendene også. Kan plutselig være ene benet eller armen, begge armer, begge ben.. Ja, alle slags kombinasjoner. Og dette skjer nesten hele dagen, men når jeg er i bevegelse registrerer jeg ikke så mye til det. Kan også føles numment.

Har vært hos legen og det ble tatt blodprøver, men har ikke fått svar enda. Tviler på at jeg har vitaminmangel siden jeg spiser sundt og variert, og har normal BMI. Nå våknet jeg opp med veldig stiv nakke, og det kiler i de ulike kroppsdelene og føler meg generelt slapp og svak.

Jeg har begynt å bli veldig bekymret for at dette kan være MS. Jeg håper at det er skoliosen, og at den klemmer på en nerve eller lignende, men virker rart at det skal være i begge armer og ben da, og at det kommer og går.

Jeg har bestilt time hos kiropraktor, men fikk time etter påske. Jeg tenker på dette nesten hele dagen, og bekymrer meg veldig. Hva tror du at det kan være?

Kvinne 27
Svar

Hei.

Takk for ditt spørsmål. Jeg forstår at du er bekymret for MS. Det høres ikke bra ut. Du hadde smerter i kroppen, stiv nakke, og lignende plager i skuldre og hofter. Det kan skyldes fysisk krevende arbeid, er enig i det og spesielt ettersom du har skoliose. Med andre ord overanstrengte muskler hos en med skoliose kan gi slike plager.

Prikking i bena kan være mange forskjellige ting, f. eks. stramme muskler, vi tenker ikke med en gang på MS. Rastløse ben medfører uro i leggene og bevegelsestrang. Siden du har det i armene og hendene vil jeg anbefale at du går til legen din. Det har du gjort og det ble tatt blodprøver.

Forstår at det bekymrer deg, men kan ikke si noe sikkert uten ha undersøkt deg. Jeg ville gått tilbake til fastlegen som må gjøre nevrologisk undersøkelse og ev. vurdere behov for MR.

Det høres ikke ut som klassiske MS symptomer, men det er teoretisk mulig. Det er mer vanlig med muskelplager enn MS. Jeg håper at dette var avklarende. Lykke til!

Illustrasjonsbilde øverst: ESB Professional / Shutterstock / NTB