Redd for MS

Spørsmål

Hei,
Jeg er en mann på 32 år som i 10 måneder har slitt med diverse plager. Jeg føler en mer eller mindre konstat letthodethet (litt svimmel), men mest plagsomt er en difus smerte i høyre ben. Benet føles numment og er veldig stivt. Smerten er ikke intens, men mer murrende. Smerten virker å stråle fra låret og ned helt ut til stortåa, via ytterside lår, legg og ytterside av fotblad. Jeg har også smerter i ankel og kjenner en prikking (leamus-aktig) et sted på nedre del av leggen. Smertene varier i intensitet og er stort sett mest fremtredende om morgenen. Jeg tror jeg har en instabil ankel på dette beinet. Beinet blir bedre av massasje og tøyning, men kun for en liten stund.
I tillegg har jeg slitt med muskelknuter i skuldre og noe prikking og leamus i ansiktet. Litt dobbeltsyn om morgenen og tørre øyne på kvelden.
MR er tatt av hodet (med fokus på MS), korsrygg og nakke. Alle var negative. Likevel er jeg usikker på om jeg kan stole på at det ikke er MS jeg har. Dette har ligget i bakhodet, etter at fastlege sa dette kunne være en forklaring, da sykdommen utvikler seg sakte. Dette selv etter negativ MR caput og normale nevrologiske funn.
Hva kan plagene skyldes? Burde jeg bekymre meg for MS?

Svar

Hei.

Du er undersøkt mhp MS, og det er ikke funnet tegn til dette. Det er de fakta du skal og må forholde deg til her, og IKKE en noe klumsete og uheldig formulering fra din fastlege. Jeg skjønner imidlertid veldig godt at den uttalelsen sådde en angst i deg, og synes virkelig at legen burde ha tenkt litt mer gjennom hvordan han/hun formulerte seg, og hva slags reaksjon det kunne gi hos deg. Det var vel heller ubetenksomt. Jeg synes derfor du skal ta en prat med legen din om hvordan du har reagert på akkurat den uttalelsen, gjerne med den begrunnelse at du har vært i kontakt med oss og fått dette rådet.
Så kan dere prate dere ferdig med dette, slik at du får lagt de tankene fra deg.

Når det gjelder hvilke andre forklaringer der kan være på dine plager, så har jeg nok dessverre ingen muligheter for å gjøre noen vurderinger av dette her over internett, uten å kunne undersøke deg, snakke med deg, ta prøver, lese journalen din inkl prøvesvar osv., så den videre utredning her må du få fastlegen din til å igangsette igjen. Du er jo ikke ferdig utredet, for du har bare fått rede på hva årsaken IKKE er (f.eks. MS) men ikke hva årsaken(e) er, hvilket naturligvis er det du ønsker og trenger å vite, for å kunne bli kvitt disse tingene.

Lykke til!