Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Prikking i huden og nummenhet

Spørsmål

Jeg er en kvinne på 45 år. Jeg har fått nummenhet, prikking i huden i ansikt og etterhvert andre deler av kroppen. Har lidd av depresjon siden 20 årene, fikk diagnosen bipolar 2 for 3 år siden. Går på Lamictal, blitt mer stabil men lider av angst. Ellers normal almenntilstand, men noe plaget av stivhet i nakke/rygg. Nummenheten oppleves som når f.eks. armen har sovet og når det går over. Redusert følsomhet på partiet det er nummenhet. Når nummenheten er rundt venstre øye ser jeg noe uklart. Om jeg klarer blikket, gnir, blir det skarpt igjen. Det går over når nummenheten forsvinner. Opplevde dette første gang for ca et halvt år siden, da i ansiktet og litt nedover foten. Startet på høyre side og beveget seg til venstre. Legevakt fant ikke noe unormalt og det gikk relativt fort over. Fikk dette på nytt for 3 uker siden. Startet i høyre arm, som jeg da hadde tennisalbue i, spredte seg til halve ansiktet, høyre side. Lege fant ikke noe unormalt. Dagen etter hadde jeg det på nytt og da beveget den seg til venstre side også. Har hatt kraftig hodepine i ca en uke i denne perioden. Fastlege mener nummenhet kommer av spenningshodepine og at det presses på nervene. Ble henvist til fysioterapeut, men som henviste meg til MR etter 1 behandling da jeg hadde nummenhet i både høyre og venstre side. Det var nå på onsdag, og det var da 1 1/2 uke siden sist nummenhet. I går spredte nummenheten seg til andre deler av kroppen. Steder som under fotsåler, i ganen, setet i armhulen. Dette er nå ikke lenger ensidig. Kjenner også litt stikk som fra en nål noen ganger. Nummenheten beveger seg fra kroppsdel til kroppsdel. Er ikke like sterkt hele tiden. Er veldig redd og har hjertebank, er tykk i halsen, svettetokter om natten. Venter på MR time, men ikke ennå fått noe time. Tanker som MS, svulst eller angst som setter i gang dette. Har også hodepine fra nakke, men også noen ganger som et belte rundt hode og panne. Mvh Kvinne 45

Svar

Hei.

Nummenhet og prikking "som når beinet sover" er det som heter parestesier, i medisinsk språk. Det skyldes en eller annen påvirkning av den nerven som går ut til det aktuelle stedet. Der finnes mange forskjellige slags årsaker, f.eks. mekaniske som f.eks. trange forhold for nerven, og det kan skyldes generelle sykdommer i kroppen som f.eks. B12-mangel og diabetes, for å ta tilfeldige eksempler. Og det kan ha med sykdom i nerver og nervesystemet å gjøre. Det går også an å få "prikkinger" av ubevisst hyperventilasjon som følge av angst og spenninger. Det er meget vanlig.
Her har du ikke stilt noe konkret spørsmål til oss, men du skriver at du er redd for MS og svulst, men at du også tenker at angst kan sette igang det siste. Det sistnevnte er korrekt, som forklart ovenfor. Forøvrig er alt annet av konkrete diagnoser her og nå ren spekulasjon, slik som dette med MS og svulst. Det har ingen mening i å tenke på noe slikt, for det er "tilfeldig gjetning fra øverste hylle", styrt av din angst, som drar dine gjetninger og spekulasjoner i verst mulig retning.

Du skal naturligvis utredes for årsakene til disse parestesiene, og det skal tildeles gjøres fra fastlege i form av blodprøver m.v., og i tillegg bør fastlegen sannsynligvis henvise deg til nevrolog for å få en vurdering av om det skyldes noen nevrologisk tilstand eller ikke. Når jeg sier akkurat det, så skal du absolutt ikke tolke det som at jeg "tror" at du har noen slik sykdom. Det er kun en rent rutinemessig del av en systematisk utredning av dette for deg.

Du trenger ikke å vente på MR-timen for å oppsøke fastlegen nå, for du skal utredes på flere måter enn med MR. Det er nemlig slett ikke sikkert at det er MR som er den undersøkelsen som vil kunne finne en årsak her.

Håper at informasjonen her er til nytte. Lykke til. La være å tenke på worst-case scenarioer som MS og svulst, for det er tanker som styres av din angst.
Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-