Prikking i føtter, redd for MS

Spørsmål

Hei!
Jeg er ei dame på 34 år. Har i svangerskapet for 1 år siden hatt bekkenløsning og vært særdeles inaktiv. Jeg har gått i flate og for trange sko i nærmest 1 år. Plager med fot er smerter under begge heler og skinnlegg. I tillegg hatt tendens til mortons spesielt i venstre fot.
Da babyen min var 4 mndr hadde jeg hver kveld sittet foroverbøyd i "indianerstilling" med beina mine. Plutselig en kveld begynte begge ankler å prikke (noe vagt). Det var vondt i korsrygg og jeg ble allikevel livredd for MS. Gikk til kiropraktor som behandlet ryggen min og prikkingen ble borte ila 3 uker. Det skal sies at prikkingen aldri var tilstede når jeg våknet om morgenen, og prikkingen varierte fra fot til fot ila dagen. Hadde jeg båret babyen min en del så var prikkingen mer tydelig.
Symtomene har vært borte i 5 mndr, men jeg klarer likevel ikke slippe tanken om MS. Har ingen andre symptomer bortsett fra vag prikking i venste fot mellom tå 5 og 4. Det er også ømt oppå fotryggen mellom tå 5 og 4. Denne prikkingen er veldig vag og når jeg har gått på hardt underlag er prikkingen ekstra ille og jeg får også lemus ved lilletåa på utsiden av foten. Det er venstre fot jeg har hatt for trang sko på. Jeg vet det kanskje høres banalt ut. Men jeg er allikevel engstelig.
Håper du kan hjelpe meg å roe meg ned. Kan dette rett og slett være plager av for trange sko / feilbelastning?
Ellers frisk fra før. Kun litt tremor (begge hender) siden jeg var 15 år som forverres ved fysisk belastning, nervøsitet og når jeg er veldig sulten.
Mvh Meg.

Svar

Hei.

Dette gir absolutt ingen som helst mistanke om MS. Ingenting ved det du skriver her, gir mistanke om at det skulle være årsaken. MS debuterer vanligvis ikke med kun slik "prikking" i føttene, men gjerne med flere og alvorligere symptomer fra flere steder i nervesystemet. Slike prikkinger som du beskriver, kalles på medisinsk for "parestesier". De kan ha en lang rekke årsaker, og det er vanlig, og MS er absolutt ikke det en tenker på ved kun slike symptomer og ingenting annet.
Parestesier skyldes en eller annen påvirkning av en nerve ut til aktuelle fot, hånd eller hvor det skulle være. Det kan være mekaniske årsaker som at en nerve har vært under klem / for trange forhold, slik vi for eksempel midlertidig kjenner når vi har sittet for lenge med beina i kors, og så får følelsen av at "beinet sover". Og parestesier kan skyldes generelle sykdommer som f.eks. diabetes, og det kan skyldes nevrologiske sykdommer.

For ditt vedkommende er det som du selv har tenkt, svært sannsynlig med mekaniske årsaker, f.eks. dette med sko og sittestillinger osv.
Jeg får i det hele tatt ingen som helst tanke om at du skulle ha noen sykdom av noen slag når jeg leser det du skriver her, tvert imot.

Håper at dette kan være med å "roe deg ned", slik du håper. For det har du grunn til!

Ha det bra.