Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Nummenhet og prikking

Spørsmål

Hei. Jeg har i litt over en uke nå slitt med nummenhet og ilninger nedover venstre arm helt ut til fingertuppene, ned venstre fot og i fingertuppene på høyre hånd. På høyre side er det bare fingrene det er problem med. Følelsen kjennes som armen har sovnet, er nummen. Litt som når du får neglesprett på en kald vinterdag. Jeg har også hatt hodepine i varrierende grad i løpet av denne perioden, og har følgt meg generelt ganske slapp og dårlig. Blant annet har jeg sovet dårlig. Etter en uke har nummenheten og prikkingen ikke gitt seg. Det bekymrer meg også at der er både i foten og armen på venstre side, og i fingrene på høyre. Med så stor spredning er de vel ikke snakk om en nerve i klem? Er det nerver som styrer både høyre og venstre side? Har vært hos lege som ikke sa stort, men som bestilte MR-time (ennå ikke unnagjort). Han ba meg ikke tenke på worst case scenario, men nevnte at det finnes en sykdom som heter MS, det har gjort meg nervøs. Er alvorlig bekymret, og jo mer jeg leser om symptomene jo mer tenker jeg på MS. Har begynt å tenke tilbake på perioder i løpet av det siste året hvor jeg har hatt stive ankler og melkesyrefølelse i lårene når jeg har gått i trapper, syklet etc. Har da avfeid det som dårlig kondis og for lite trening - har i samme periode spilt fotball sporadisk uten problemer. Er noe overvektig 184 cm, 100 kg. Hva annet enn MS kan gi symptomer med kontinuerlig prikking og nummenhet på begge sider over lang tid? Virus? Hor lenge er det vanlig at slike plager sitter i? Er det grunn til bekymring om det ikke slipper taket i løpet av uken? Er det ting som tyder på nevrologisk sykdom/skade?Relevante sykdommer/medisiner: Opereret for sacralcyste i nov, med spinal. Nyresteinsanfall i des. Operert tre ganger i januar (Stent), stein fjernet. Mye syk - bla feber og urinveisinfeksjon i forb. med steinen. Frisk fra feb fram til nå.

Mann, 28 år

Svar

Hei !

MS kalles for "alle sykdommers apekatt". Dvs at der finnes så mange måter den kan debutere på, at man med letthet kan "kjenner seg igjen" når man leser om symptomer på tidlig MS. Dette er en felle svært mange har gått i før deg.
Det er korrekt at nummehet, ilinger m.v. kan være tegn på MS, men dette er svært vanlige symptomer som man finner ved en lang rekke andre sykdommer og ikke-sykdommer også. Dvs i de absolutt aller fleste tilfeller med nummenhet m.v. så er MS IKKE årsaken, og du har ingenting igjen for å tenke på slike worstcase-scenarier nå, det er å kaste vekk sine dager i livet på bekymringer som det høyst sannsynlig er ingen grunn for å ha.
Det er fint at du er henvist videre til MR, for da vil du kunne etter alt å dømme få lagt fra deg denne bekymringen, og evt få en annen forklaring på plagene.

Det du beskriver, er det som medisinsk kalles for parestesier. Det kommer at en eller annen form for påkjenning av en nerve, enten ved fysisk "klem" slik du selv nevner, eller også som ledd i en rekke andre tilstander som f.eks. vitaminmangler (sjekk B12), diabetes m.v. Og nakkeplager kan gi symptomer utover i armene.
Ilinger ned i venstre fot ser man også ved isjias. Det er jo absolutt ikke noe i veien for at du har to forklaringer, isjias i beinet og annen forklaring (jfr ovenfor) på dine plager fra armene.

Jeg har selvfølgelig ingen forutsetninger for å si noe om hva som er årsaken i ditt tilfelle, men prøver å si noe om at MS er bare en -1- av mange mulige forklaringer på slike plager, og attpåtil en av de sjeldneste.

Forøvrig så ser jeg at du anser 1 uke som lang tid. Det ville ikke jeg gjort i denne sammenhengen. Men når du spør om hvor lenge slike symptomer varer, så går ikke det an å svare på, for det avhenger av om der foreligger en evt bakenforliggende årsak, f.eks. en vitaminmangel eller diabetes, for da må jo selve grunntilstanden behandles før symptomene forsvinner.

Du spør om det er ting som tyder på nevrologisk sykdom.
Parestesier, altså det du har, er et nevrologisk symptom. Med nevrologisk så mener man altså bare "et eller annet med nervene". "Nevrologisk sykdom" er så mangt, fra helt bagatellmessige tilstander som lar seg behandle, til alvorlige tilstander som f.eks. MS. Så la ikke dette begrepet nevrologisk sykdom skremme deg i det hele tatt.

Mens du venter på MR-time, så ville jeg tatt kontakt med fastlegen igjen og få tatt en rekke blodprøver, for å se etter mulige årsaker til dette du har, som hvis det vedvarer, vil kunne kalles "polynevropati", dvs en eller annen form for sykdom / tilstand i flere nerver.

Det finnes også helt klart ikke-nevrologiske forklaringer på prikking, nummenhet m.v., og blant de vanligste er hyperventilering. Dette kan man gjøre helt ubevisst, og det skaper slike symptomer. Denne muligheten bør du også drøfte med din fastlege.

Håper med dette å ha gitt deg svar på noe av det du lurte på, og fremfor alt å fått dempet din MS-angst.
Lykke til videre !

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-