Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Nummen i beina

Spørsmål

Jeg har den siste tiden vært plaget med en nummenhetsfølelse i begge ben. Det er ikke numment når jeg tar på dem, men når jeg sitter/ligger i ro kribler det enten veldig, eller så kjennes det ut som om jeg ikke har følelse i dem. Noen ganger kjennes det ut som om det "banker", som når pulsen slår veldig fort, bare at det kun dreier seg om føttene. Det er snakk om fra fotbladet og opp til knærne. Av og til føles de også varmere enn resten av kroppen, på innsiden. Jeg kjenner hele tiden en trang til å røre på bena når jeg er i ro.

Jeg har lest litt rundt på nettet, og blir bare mer og mer bekymret. Er livredd for MS. Har også lest om såkalt "restless legs syndrome", og selv om det i stor grad kan passe på mitt tilfelle, er det ikke kun om natten dette plager meg. Jeg kjenner kriblingen hver gang jeg sitter i ro, altså gjennom hele dagen. Noen ganger synes jeg det kribler i armene også, men jeg vet ikke om det er fordi jeg kjenner så godt etter.

Det kjennes ut som om det blir verre, men etter at jeg begynte å legge merke til det kjenner jeg hele tiden etter. Dermed kan det hende det ikke har blitt verre, men at jeg er blitt mer obs på det.

Jeg kommer fra en frisk familie, uten noen kjente, relevante sykdommer. Har ikke noen helseproblemer selv, annet enn at jeg ofte er slapp og trøtt. Dette har jeg dog vært i mange år, mens problemene med bena først kom for noen måneder siden. Ellers har jeg et veldig dårlig kosthold, og får neppe i meg alle vitaminer jeg trenger. Spiser veldig mye godteri, og drikker mye lettbrus. Kan også nevne at jeg nesten alltid sitter med bena i kors når jeg sitter på en stol, hvis dette kan være relevant. Men plagene forsvinner ikke selv om jeg går lenge uten å gjøre dette.

Jeg er klar over at det er vanskelig å si noe om hva dette er over nettet, men jeg får ikke legetime før etter sommerferien, så trenger å høre om dette er noe jeg burde be om en akuttime for, eller om det er ok å vente til september.

Svar

Hei.

Det som umiddelbart slår meg her, og som er viktig å få sagt, er følgende:

Det er helt hårreisende elendig service fra din fastlege at du skal vente i 4 mnd på en legetime! Jeg har faktisk aldri hørt på maken.
Jeg ville under enhver omstendighet ikke ha funnet meg i noe slik, for det er hinsides ethvert minstekrav du bør kunne stille til din fastlege.
Etter min mening bør du derfor skaffe deg en fastlege som gir deg legetime når du trenger det.
Du skifter fastlege her:

https://tjenester.nav.no/minfastlege/innbygger/visloginside.do

eller via Fastlegetelefonen 810 59500.

Gjør dette først, og bestil en legetime nå. Det er mitt beste råd.

Så til din frykt for MS.
Det er vel den minst sannsynlige av alle tenkbare årsaker til det du beskriver her, og det siste jeg ville ha tenkt på her.
Som du selvfølgelig er klar over, har ikke jeg noen mulighet for å gi deg en garanti over nettet på at dette er utelukket, men det er veldig unaturlig og uhensiktsmessig å mistenke den minst sannsynlige årsak, før man har fått utelukket vanligere årsaker.
Legg følgelig dine MS-tanker på hylla, og la lege finne ut hva årsaken til plagene er.

Det kan være restless legs, det er mulig, og det kan være en eller annen form for belastning på nervene ut i beina, dvs det som heter polynevropati. Det kan skyldes mange forskjellige ting, både mekaniske forhold, vitaminmangler, diabetes m.v.
Nå leser jeg at du søker etter helseinformasjon på nettet, og også at du leser slikt "som fanden leser bibelen", dvs du tolker ting slik at du får mistanke om alvorlig sykdom på deg selv. Jeg tenker derfor at du nå kommer til å lese om polynevropati og finner ut at det "stemmer" med dine symptomer.
Vær da klar over at slik "selvdiagnostisering" over nettet er en svært ubehagelig "risikosport", med svært stor sjanse for feildiagnostikk, så jeg foreslår at du for ditt eget beste ikke gjør dette, for det har svært lite for seg i praktisk utbytte, og det er uhyre lett å gå seg vill når man leser om symptomer på nettet og henfører det til seg selv.

Spill derfor heller denne ballen over til (en ny) fastlege, som vil finne ut for deg hva det skyldes. Skaff deg ny fastlege i morgen mandag, bestill en time, og så har du satt igang prosessen, og om ikke lenge vil du sannsynligvis være en bekymring fattigere.

Det er også enhver grunn til å tilføye at det overhodet ikke er sikkert at du har noen sykdom i det hele tatt. Kroppen kan spille en mange puss, og det er utrolig mye vi kan kjenne fra kroppen, som ikke har med sykdom å gjøre i det hele tatt.

Ha det bra og lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 339,-