MS og betennelse

Spørsmål

Når MS er en kronisk betennelsestilstand, betyr det at man har betennelse hele tiden, eller bare i dårlige perioder?
Vil den som har MS føle seg generelt "syk" i perioder, slik som man ellers gjør når man har en betennelsessykdom i kroppen?
Betennelsestilstander kan gi forhøyet puls. Gjelder det også MS?

Relevante sykdommer/medisiner: nakkeprolaps
mistanke om MS
Legestillingen her har vært vakant i et år. Vi har av og til tilfeldige vikarer, jeg har truffet de fleste av dem i løpet av det siste året... Nå henvist til nevrolog av dyktig legevikar! 2 mnd. ventetid for å komme til nevrologen... P.t. ingen her å spørre om alt det man lurer på.

Kvinne, 37 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

I medisinens verden betyr "betennelse" at det foregår en bestemt type nedbrytings- og oppbyggings-aktivitet et sted i kroppen. En slik "betennelsesprosess" består i at en rekke forkjellige kjemiske stoffer frigjøres, og at det kommer til spesielle typer blodceller som alle har sine bestemte oppgaver. Det kan være flere årsaker til at en "betennelsesprosess" starter. Noen ganger skyldes det fremmede stoffer som har kommet inn i kroppen, som for eksempel bakterier eller virus da kalles det "infeksjon". Noen ganger kan "betennelsen" skyldes forhold i kroppen selv, der "betennelsescellene" angriper noe av kroppens eget vev, slik som for eksempel ved revmatiske sykdommer eller ved MS.

Det som er spesielt ved betennelsesprosessen ved MS, er at betennelsen bare rammer hjernen og ryggmargen, og da spesielt det såkalte myelinet, som er "isolasjonen" rundt nervetrådene i hjernen og ryggmargen. Betennelsesprosessen gjør at dette myelinet brytes ned og ødelegges. Ingen vet helt riktig hvorfor dette skjer det er det som gjør det så vanskelig å finne en effektiv medisin mot MS. Ingen vet heller ikke hvorfor denne betennelsesaktiviteten topper seg i enkelte perioder (såkalte "shub"), da personen som er rammet kan bli brått verre, eller hvorfor noen ser ut til å ha en MS-form med gradvis forverring, der betennelsesaktiviteten ser ut til å være like stor hele tiden.

Denne lange innledningen gjør at du bedre forstår svarene på spørsmålene dine:

1.Noen har, som du forstår, sannsynligvis betennelsesaktivitet hele tiden. Hvorvidt betennelsen er helt borte i perioder når man ikke har "shub" vet man ikke nok om.

2. Noen av de som har MS føler seg i perioder generellt syk. Dette er imidlertid ikke fordi de har en betennelse, siden denne bare er i hjernen og ryggmargen, men heller fordi ødeleggelsen av nervenes "isolasjon" gjør at de får symptomer som kan gjøre at de føler seg utslått.

3. MS vil vanligvis ikke gi høyere puls. Som du forstår finnes det mange typer "betennelse", og den "betennelsen" du tenker på er nok mere i retning av det jeg i avsnitttet over kalte "infeksjon", altså bakterie- eller virus-sykdommer med feber og høy puls.

Jeg håper dette var forståelige svar, og at du føler at du skjønner enda mer av det hele nå!

Lykke til!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 199,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn