Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

MS: Hvorfor har jeg forandringer i ryggsøyle?

Spørsmål

Legger ved to bilder av MR. Jeg er klar over at jeg har høyaktiv RRMS, med lesjoner i hode, nakke og rygg. Tilsammen har jeg 15 lesjoner hvorav 5 sitter i ryggmargen. Lesjonene i ryggmargen er langstrakte.

Jeg så ikke MR-beskrivelsen før i dag og nå er jeg selvfølgelig livredd. Har jo TO godartede svulster i frontallappen? Hvorfor har jeg ikke blitt informert om dette? Kommer de til å vokse og hvilken påvirkning vil disse ha på meg?

Det står i tillegg at jeg har to prolapser og modic 2 forandring? Når jeg søker opp modic 2 forandring på nettet så høres det jo kjempe ille ut. Kan jeg forvente meg masse smerte fremover?

Jeg bekymrer meg veldig over MS-en. Nevrologen min sier at hun tror det er større sjans for at jeg kommer i rullestol av et slag når jeg er 50 enn av MS og at dette skal gå bra.

Jeg har forøvrig startet på rituximab. Jeg er redd legen gir meg falske forhåpninger fordi hun vet hvor bekymret jeg er, at hun innerst inne vet at dette ikke kommer til å gå så bra. Sånn jeg leser MR-beskrivelsen er jo hele ryggmargen min fullstendig ødelagt.

Kan du forklare alle disse svarene for meg og hvordan dette kommer til å påvirke meg? Sendte deg forresten en melding i sommer når jeg mistenkte MS selv. Fikk diagnosen i september. Jeg er ung, hvorfor har jeg all denne degenerative forandringen i ryggmargen min?

Kvinne 26
Svar

Hei,

Slike MS-medisiner er effektive og kan bremse sykdommen betydelig. Vi operer ikke slike svulster hvis de ikke gir noen plager. På MR kan vi se dersom det er noe uheldig aktivitet i dem.

Det er nokså vanlig med slik slitasje og den bør først og fremst behandles av fysioterapeut. Hvis det er avansert så blir det prolpas og det kan gi mye smerter. Fysio er flinke på å behandle slike plager. Mange har det og vi vet ikke helt hvorfor noen får det, kan være noe genetikk i det.

Det er vanskelig å si noe om MS prognosen, tenk at du får god medisin og mest trolig vil det bremse og holde sykdommen i sjakk i mange år. Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-