image: MR viste små flekker på hjernen. Er det farlig?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

MR viste små flekker på hjernen. Er det farlig?

Spørsmål

Hei! Jeg har hatt en del plager med svimmelhet og dotter i ører. Jeg har leiden mutasjon, og fikk blodpropp under svangerskap. Da ble jeg veldig redd, og utviklet litt angst. Har hatt mye stress i livet siste 6-7 årene, og symptomene har tatt seg opp.

Ble derfor enig om en MR, bare for å utelukke MS, da jeg hadde mye murringer, tåkesyn osv. (angst)

Svar på MR av hodet sier at alt er ok, men har hengt meg opp i en del av svaret, som jeg ønsker (helst beroligende) svar på;)

«To små uspesifikke hvitsubstans lesjoner, største måler 5mm og ligger i sentrum seniovale inn mot midtlinjen i Venstre frontallapp. Gjenfinnes uendret fra undersøkelse i 2013. Ingen mistanke om demyelinisernde lidelse.»

Min bestemor døde av frontallappdemens i en alder av 75 år. Livredd for å få det, er det noe som tilsier at jeg er mer utsatt på grunn av de prikkene?

Kvinne 39
Svar

Hei,

Takk for ditt brev. Det er veldig plagsomt med svimmelhet. Jeg forstår at du har litt økt risiko for å få en blodpropp. Vi vet generelt at negativt stress bør unngås. Det er flott at MR avkrefter nevrologisk sykdom, så du trenger ikke å bekymre deg mer. Vi ser nemlig slike små forandringer (hvitsubstanslesjoner) hos veldig mange og som bildelegen skriver så dette uspesifikt, altså det er ikke tegn på noe nevrologisk sykdom eller MS. Jeg håper at du klarer å slå deg til ro med det. Dette er heller ikke tegn på demens, og de gir ingen symptomer i kroppen. Som sagt så ser vi det ofte på MR og legger ikke vekt på det. Du kan tenke på at dette er «små arr i huden», og vi vil alltid kunne se dem når vi tar MR av deg. Jeg håper at dette var avklarende. Lykke til!

Illustrasjonsbilde øverst: Popartic / Shutterstock / NTB