Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mange ulike plager fra kroppen

Spørsmål

Jeg har problemer med flere ting som jeg ikke vet om egentlig er relatert eller ikke. Jeg har egentlig slitt med det i lang tid, men de siste månedene så har det blitt verre. En ting er nummenhet/prikking i armer og ben. De er som regel også veldig kalde. Jeg har alltid hatt lett for at armer skal dovne, men i de siste har jeg knapt nok våknet en eneste morgen uten at hendene har vært numne. Det skjer i det daglige også, fingre og tær prikker og dovner, og jeg kan også få andre følelser som ikke stemmer. f.eks kan et område på låret plutselig kjennes varmt eller kaldt ut som om jeg har sølt vann, eller jeg kan plutselig kjenne stikk av smerte på steder uten noen egentlig grunn.

I 2017 dro jeg til legen fordi jeg stadig fikk ukontrollerte muskelrykninger. Jeg ble sendt i MR for å utelukke MS, og hun konkluderte med beningn fasulikasjonssyndrom. I den forbindelse tok jeg en MR, som ikke viste noe tegn til MS, men den viste visstnok påleiringer i rotkanaler. Jeg har etter dette hatt perioder hvor det følelse som om hele kroppen "blinker". Som om jeg er et lysstoffrør som holder på å gå. Og selv når jeg ikke da har synlige muskelrykninger da, kan man tydelig se at spesielt tungen skjelver konstant. J

eg har også i ettertid hatt 3 tilfeller av merkelig synsforstyrrelse. Et lite område har startet midt i synsfeltet som et uklart hakkete punkt. så i løpet av en halvtime vokser dette til å bli en ring med uklar hakkete/blinkende ramme som tilslutt vokser ut av synsfeltet. Har ikke hatt noe hodepine når dette har skjedd, men kan ofte ha hodepine ellers. Har ofte en følelse av at ledd (kne og fingre) har en slags dump verking uten at det er veldig vondt. Er generelt stiv i nakke og ledd ellers også, men en stillesittende kontorjobb bidrar sikkert til det. Vet ikke om alt dette henger sammen eller BFS kan forklare det hele. Siden jeg stort sett blir tildelt ny fastlege oftere enn jeg må ta EU kontroll så har jeg ikke lengre den legen jeg hadde kontakt med den gangen.

Mann 41
Svar

Hei,

Du skriver at du plages av numenhet og prikking i armer og ben, kuldefølelse og dovenhetsfølelse. Vi er obs på slike plager, særlig hvis de forekommer på den en side av kroppen. Vi har da lav terskel for MR skanning og en ryggmargsprøve på jakten av en betennelse i nervesystemet. Dessuten har du vært plaget av ukontrollerte muskelrykninger, men da er vi inne på noe godartet som benigne fasikulasjoner, skader på nerver eller sykdommer som rammer såkalte motoriske nerver. Sistnevnte er ikke så aktuelt siden plagene var der for flere år siden.

Tidligere MR viste ikke MS, som er bra, men du har slitasje som i grunn ikke er så uvanlig. Dette med at kroppen "blinker" kjenner jeg ikke til dessverre. Synsforstyrrelser i nevrologien henger ofte sammen med noe irritativt som f or eksempel migrene eller epilepsi. Som du ser er det noe vanskelig å klassifisere dette samlet. Smerter i ledd skyldes oftest betennelser og har ikke noe med nervesystemet å gjøre (hvis det da ikke er snakk om generell infeksjon eller betennelse som for eksempel ved borrelia). BFS er forbundet med leamus, ikke det andre. Lykke til!