image: Lys flekk på MR-bilde er sannsynligvis bevegelsesartefakter

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Lys flekk på MR-bilde er sannsynligvis bevegelsesartefakter

Spørsmål

Hei. Jeg har hatt, og har, ulike symptomer i kroppen. Dette inkluderer hodepine, skjelvinger, smerter og enkelte steder jeg ikke har følelse i huden. Jeg fikk tatt MR av hodet og ryggmargen, da det ble snakk om mulig MS, noe som ikke ble påvist, så det er greit. Nevrologen jeg var hos sendte meg svar per post, hvor hun mente alt var i orden, selv om jeg har noen utglidende skiver og slitasje mv. Men. Så sjekket jeg selv bildene. Jeg ser da en tydelig rund form i bildets venstre side og midt mellom hjernehalvdelene foran i hjerneområdet. Jeg finner dette både i bilde overfra og fra siden. Jeg har sjekket mot bilder av en normal hjerne og finner ikke det samme.

Jeg spurte nevrologen om dette, uten å få svar. Jeg lurer derfor på om du kan se på bildene og se hva du ser? Jeg sender med aktuelle bilder, du kan gjerne få alle. Jeg tok bilder av hele ryggmargen og hodet.

Kvinne 59
Svar

Hei,

Takk for dit spørsmål. Det høres plagsomt men hodepine, dessuten skjelving, smerter og enkelte steder bortfall av følelse i huden. MR avkreftet MS, men du har slitasje med utglidende skiver.

Du har selv sett på bildene og lurer på om det er noe galt mellom hjernehalvdelene foran i hjerneområdet. Du viser et bilde fra storehjerne lenger opp i kraniet og et sidebilde. Det du ser der ser ut som bevegelsesartefakter på bildene. En bevegelseartefakt betyr at MR-bildet kan vise lyst felt ved liten bevegelse. Maskinen er svært følsom på det.

Vi har egne leger som heter radiologer som gransker snitt for snitt som har ansvar for fullstendig bildebeskrivelse. For meg ser det ut som et bevegelsesartefakt - altså ikke tegn på sykdom.

Hvis man finner normal nevrologisk undersøkelse og det er komplett normal MR så er det ikke mistanke om MS. Denne sykdommen pleier dessuten å debuetere noe tidligere, gjerne i 20 årsalder. Det er likevel viktig å finne ut hva plagene dine kan skyldes, så det er naturlig at legen din eller nevrologen din følger deg opp. Lykke til!