image: Liten flekk i hjernen

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Liten flekk i hjernen

Spørsmål

Hei Mirza Etter en meget, meget stressende eksamensperiode i høst så la jeg i julen merke til prikking / knitring / murring / nummenhet i begge armer og ben. Symptomet er til stede hele tiden, men intensitet har variert og har blitt gradvis verre. Det jeg er mest redd for Multippel Sklerose (MS), og frykter det verste. Min mormor har MS.

Jeg har fått med meg de tidlige tegnene til MS som feks kan være synsnevritt / problemer med øynene eller kribling i hender og føtter. Dette følger jeg angstfullt med på. Øyene mine er friske, men kjenner mye på murring og kribling. Jeg har vært på en MR undersøkelse.

Et utdrag som er blitt sendt videre til nevrolog fra legen min er følgende:

MR caput uten iv. kontrast: Ingen blødning, infarkt eller tegn til ekspansiv intracraniell prosess. Liten uspesifikke hvit substans forandringer periventriculært lateralt for venstre sideventrikkels bakhorn. Ellers god og upåfallende differensiering mellom grå og hvit substans. Slankt, midtstilt ventrikkel system. Åpne basale cisterner og normal vid 4. ventrikkel. Normalt overflaterelieff. R: Intet aktuelt påvist. MR cervicalcolumna: Us. omfatter foramen magnum til midtre TH3. Normale akser. Normalkonfigurerte virvler med normale signalforhold og velbevarte skivehøyder. Normale forhold i den craniocervicale overgang. Ingen prolaps. Tilstrekkelig plassforhold sentralt og foraminalt. Ingen intramedullære signalforandringer. R: Normale forhold.

Legen min henviste meg til MR i utgangspunktet for å kunne forsikre seg mot MS og sa at dette ikke var noe å bekymre seg for, men tonen endret seg noe etter at det var påvist en uspesifikk hvit substans, som han sa at han visste lite om.

1) Kan det være den konstante aktiveringen av kroppen gjennom stress og angst, som kan forklare den konstante murringen / knitringen i hender og føtter?

2) Hvor vanlig er det med hvite flekker på hodet, og er hvit substans på det området hvor det er funnet forbundet med sykdommen MS?

Mann 29
Svar

Hei,

Jeg forstår at du har hatt mye stress og det var leit å høre. Da fikk du prikking og murring i armer og ben som ikke går over. Du engster deg.

Det er lite sannsynlig da at dette har noe med Multippel Sklerose (MS) å gjøre, siden det rammer den ene siden av kroppen, og du beskriver symptomer på begge sider av kroppen. Slike plager er nemlig vanlig ved stress og kan skyldes for mye kortisol i blodbanen.

Men det er greit å tenke på MS. Det er helt riktig at de tidlige tegn kan være synsreduksjon som du da ikke har hatt. Dessuten kribling i hender og føtter, men da på en side av kroppen.

Jeg forstår at du utvikler angst av å tenke på det, men MR uten kontrast viser ingen slike eller MS relaterte skader. Som bildelegen skriver så finner man en liten uspesifikk forandring i hvit substans i hjernen ved siden av hjernes hulrom på venstre side. Således er dette normale forhold, som også bildelegen skriver. Bildeleger er trent på å se MS forandringer og vi må kune stole på deres vurdering. Slike uspesifikke endringer er uspesifikke og presenterer ikke sykdom, de er veldig vanlige og teori om det skyldes aktiveringen av kroppen din gjennom stress og angst synes riktig.

Det er som sagt vanlig å ha en liten hvit flekk, kan være lite arr på hjernen, MS relatert er mer kantete, gjere flere og finnes på spesielle steder ved MS. Hvis plager i begge sider av kroppen så skal det vær på begge sider av hjernen. jeg hååper at dette var avklarende og beroligende.

Lykke til!

Illustrasjonsfoto øverst: FabrikaSimf / Shutterstock / NTB