Krampetrekning i øyet

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 20 år som de siste to månedene har slitt med leamus over mitt høyre øye. Leamusen kommer og går flere ganger om dagen, og noen ganger forsvinner den i flere dager før den kommer tilbake igjen. Det virker som om leamusen blir mer intens når jeg for eksempel nyser. Har også kjent en prikkende følelse i hodet og ansiktet, kjenner også litt prikking i tungen av og til. Noen ganger kjenner jeg også smått med leamus andre steder på kroppen, men det er sjeldent, og på tilfeldige steder. Var hos nevrolog ved Ahus for et par uker siden da jeg begynte å bli svimmel og blø neseblod, noe jeg ikke har gjort siden jeg var liten. Tok blodprøver, EKG, CT-scan av hodet og spinalpunksjon. Alle disse hadde gode resultater, hadde litt lite hvite blodlegemer. Eventuelt hjernesvults eller hjerneblødninger ble derfor utelukket.

Jeg har hatt barneleddgikt når jeg var liten som jeg ble kvitt, men som kom tilbake når jeg fylte 18. Går på Methotrexate og Cimzia mot leddgikten nå, og merker ikke noe mer til det. Forrige uke var jeg på Revmatismesykehuset for å sjekke at det ikke er medisinene jeg reagerer på, men legene konkluderte med at det ikke var årsaken til noen av symptomene jeg har hatt.

Selv om alle prøver er fine føler jeg meg fortsatt ikke helt trygg uten et konkret svar.
1. Hva kan være årsaken til at jeg har det slik?

2. Er det andre steder enn i hodet at en nerve kan være i klem slik at det utløses over øyet/øyelokket?

3. Har lest mye om at leamus kan være årsak til alt fra mangel på stoffskifte og forskjellige mineraler og vitaminer, til ALS og MS.
Burde jeg sjekke meg noe mer mot ALS eller ville det vært synelig på en CT-scan?
Har jeg i det hele tatt symptomer som gjør ALS til en aktuell sykdom for meg?

4. Kan jeg føle meg trygg selv om leamusen fortsatt herjer, eller er det grunn til bekymring?

På forhånd, tusen takk for svar!

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Leamus er ofte en svært kortvarig krampetrekning av en del av en muskel. Mange opplever dette som irriterende og sjenerende. Årsaken er at nerven til muskelen er ”irritert”. Jeg vil understreke at leamus er verken farlig eller noe tegn på sykdom - i de aller fleste tilfeller påviser vi ikke noen sikre årsaker til fenomenet, og har en tendens til å forsvinne av seg selv. Ofte har det sammenheng med stress. Det kan også være forbigående skjevheter i hormonsystemet som gir slike symptomer. Rykk i øyekroken kan behandles med lett massasje, akupunktur eller tilskudd av kalsium og magnesium – få kalsium- og magnesiumnivået i blodet målt først. Magnesium finnes i fullkornsprodukter, nøtter, grønne grønnsaker og ferskt kjøtt. Lite søvn kan være en årsak, så det hjelper å sove mer. Det du beskriver betegner ufarlig leamus. Jeg kjenner ikke til at leamus skyldes at en nerve er andre steder enn i hodet i klem slik at det utløses over øyelokket. Jeg har ingen mistanke om verken ALS eller MS og med nåværende plager er det ikke grunn å undersøke seg ”mer” mot ALS. CT er en av undersøkelser i utredningen av ALS. Du har ikke i det hele tatt symptomer som gjør ALS til en aktuell sykdom for deg. Du kan føle deg trygg selv om leamusen fortsatt herjer – vi får håpe at den forsvinner snart.

Lykke til.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Vishal Judge
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-