image: Jeg mistet følelse i fot

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Jeg mistet følelse i fot

Spørsmål

Før jul så mistet jeg på en måte følelsen i foten - akkurat som den sov - og at jeg gikk på en slags pute. Før dette begynte så hadde jeg bare litt vondt i siden oppe med låret. Dette tror jeg kom av når jeg satt på gulvet og badet sønnen min. Jeg kjente ikke at jeg beveget tærne, akkurat som det strammet.

Jeg har noen punkter i korsryggen så er helt forferdelige hvis samboeren min masserer meg lett. Nå er føttene nesten helt gode! Rygg er fortsatt litt vond!

Jeg tok mr og fikk svar og lurte på om du kan oversette det til meg på et «ikke lege språk»? Jeg er livredd for MR, det eneste jeg forsto var at jeg skulle ta ny MR med kontrastvæske, noe jeg måtte avlyse fordi jeg fullammer!

Her er svar på min MR:

MR Lumbosacralcolumna Normale akser. De to nederste lumbale mellomvirvelskivene har begge et redusert signal som uttrykk for dehydrering og degenerasjon. I nivået L3/L4 er der en sentral skiveprotrusjon som gir impresjon i durasekken, ingen rotaffeksjon. I nivået L4/L5 er det også en lett sentral skiveprotrusjon men ingen rotaffeksjon. I nivået L5/S1 er der en tydeligere sentral protrusjon med anulusruptur som tangerer durasekken, ingen rotaffeksjon. Overalt god plass i spinalkanalen og i foramina. Ingen spondylolyse eller spondylolistese. I høyde TH11 er der signalforandringer i nedre del av medulla thoracalis på STIR sekvensen, og en finner ikke disse signalforandringene T2-vektet eller T1-vektet. I og med at henviser har stilt spørsmål om demyeliniserende sykdom vil jeg reinnkalle pasienten til en supplerende fremstilling av medulla med kontrast ivk. R: Sentrale skiveprotrusjoner i de tre nederste lumbale skiverom, lette skivedegenerative forandringer i de to nederste lumbale skiverom. Uavklart mulig lesjon i nedre thoracalmedulla i høyde TH11, pasienten vil bli reinnkalt til supplerende undersøkelse.

Kvinne 27
Svar

Hei,

Takk for ditt brev. Her er det viktig å få gjort MR. Det må utredes når man mister følelse i fot og det er veldig bra at føttene er blitt normale som kan trekke mot at dette ikke er en kronisk sykdom. Så det kan jo sammenhenge med de smertene du har hatt. Jeg forstår at det var plagsomt.

Vi kan ikke si helt sikkert at det er MS nå, må gjøre eventuelt ta en ryggmargsprøve, men det er sett en forandring som må vurderes nærmere.

Jeg håper at det ikke er en slik forandring vi mistenker, men i slitasjegaten. MR viser at det er lett slitasje i korsryggen og vi ser slike forandringer med økende alder og ofte i de to nederste nivå som som hos deg. Der er belastningen størst. Så her har man ikke sett noen tydelige MS signaler.

Bildelegen ser i nivå TH11 noen vage signaler og vil helt sikkert avkrefte det med en ny undersøkelse.

Jeg håper at dette var avklarende. Lykke til!

Illustrasjonsfoto øverst: EA March / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-