Jeg er redd for multippel sklerose

Spørsmål

hei. min lillesøster fikk diagnoesn MS i fjor, og jeg har selv kjent noen rare uforklarilige ting med kroppen. siden det kan være større sjangse at søsken også får det (hvordan ser sansynligheten ut egentlig?) vil jeg isåfall finne det ut tidligst mulig. jeg har i ny og ned kjent prikkinger i hendene når jeg gjør enkelte bevegelser, og når visse punkt bak i nakke/skuldre områder blir stimulert. har i det siste kjent prikkinger i ansiktet,ved kinnbena og mot nesen. spesielt på venstre side. blir nummen også. og etter jul har jeg fått svært tørre øyne. vært hos to forkjellige øyeleger, hvor jeg i februar produserte kun 1 mm med tåreveske og nå i mai 5 mm (normalt er 20-30 mm. på et papir man sitter med i øyet i 5 min som skal fremskynde tårevekse). jeg sjekket om jeg hadde raumatisme, som de sa tørre øyne kunne komme av. men det hadde jeg ikke. kan det ha en sammenheng med ms? jeg fikk cøliaki for 2 år siden, og er det noe større sjangse å få ms da? pluss har hørt at de som har hatt mye UVI også kan være i sammenheng med MS?. som du skjønner er jeg både redd for at det skal ramme meg også, men de kroppslige forandringene er reelle og skremmer meg. bør jeg gå til min fastlege med dette? jeg må legge til at jeg har hatt en del angst etter jul, og er ofte anspent i kroppen. hvor jeg har hatt høye skuldre i mange år, og strammer kjevemusklene. har fått en bittskinne av tannlegen som merket dette på kjevemusklene mine. har i forbindelse med dette ofte nakkesmerter, og hodepine. samt i perioder smerter i ansiktsmusklene(kinneben). så tenker (håper) at det er dette som gir prikking og nummenhet. det er nesten samme følese som man får i bena når de "sover".

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Circa 15% har en slektning med multippel sklerose (MS). Det er en viss sammenheng mellom arv og MS. Det er ingen sammenheng mellom tørre øyne og/eller cøliaki med MS. MS-pasienter plages av såkalt resturin (mangelfull blæretømming), og får derfor tilbakevendende infeksjoner i urinveier. Disse plager er gjerne ikke de første symptomene. På annen side, er tilbakevendende infeksjoner i urinveier ikke helt uvanlig hos yngre kvinner. Derfor er det viktig å forebygge disse plager med preparater som surgjør urin, og lager et miljø der bakterier ikke trives. Du kan få gode råd vedrørende disse preparater på ditt apotek.

Dine symptomer er for uspesifikke, for at man skal primært mistenke MS. Det er ved spesifikke og flere symptomer man primært skal mistenke MS, blant annet vedvarende nummehet, klossethet, tap av syn, balanseproblemer etc. Utvikling av MS-symptomer over en uke er det vanligste. Hos deg, kommer de og går, og dette virker for diffust og uspesifikt for meg. For å si dette helt sikkert (som i all annen medisinsk diagnostikk), bør fastlegen din gjøre en nevrologisk undersøkelse. Ved minste mistanke bør MR av hjernen/ryggmarg og med kontrastvæske bestilles.

Det passer mer med angst utfra din beskrivelse, ev. muskulære spenninger. Siden du er bekymret, og har angst, foreslår jeg at du bestiller en time hos legen din og får tatt en nevrologisk undersøkelse. Hvis alt er i orden ved denne, er det veldig liten sannsynlighet for MS. Dessuten kan du få henvisning til psykomotorisk terapi som kan dempe slike plager.

Lykke til.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn