Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvordan kartlegger man for ev. MS?

Spørsmål

Hei jeg heter jeg jobber som jeg sliter litt med sov problemer og hodepinne det har jeg hatt nesten 2 år, jeg leste litt nette symptomer om sykdomen ms hvordan kan jeg finne og jeg har ms jeg har vært hos nevrolog for 1 år siden og hatt mr og ct men finner ikke noe kan du svare meg om jeg har ms sykdomen jeg mister litt syne og horer litt dàrlig og har litt dårlig balans føler litt at det er noe er galt og har vont i venstre arm føler at noe er galt i nervesysteme tar smertestillene tableter blir litt bedre er det noe svar jeg kan fà av det ?

Mann 44
Svar

Hei,

Takk for ditt spørsmål. Det var leit å høre at du har problemer med å sove og hodepine  de siste 2 år. Dette kan ha mange ulike årsaker, ikke nødvendigvis sykdomen MS. F. eks. kan det skyldes rett og slett "en stram nakke". Noen kan ha smerter i en skulder eller en arm, altså en såkalt myalgi tilstand som muskelspenninger. 

MS sykdommen gir først og fremst funksjonstap som svært redusert synstap eller problemer med motorisk og såkalt sensorisk funksjon (f. eks. smerter i hud på kroppen). En måte å finne ut av MS er å gjøre en detaljert nevrologisk undersøkelse og MR bildeundersøkelse som da finner de typiske tegn på MS sykdomen . Så MR kan ev. gjentas. Dette er spesielt viktig å gjenta ettersom du forteller om syns- og hørselsproblemer (ikke så utpreget MS symptom) samt dårlig balanse. Vi vurderer i andre omgang å gjøre en ryggmargsprøve. Så en ny tur hos nevrolog er nok lurt. Jeg håper at dette var avklarende. Lykke til!