Hva er clinically isolated syndrome?

Spørsmål

Hei,
Jeg er under utredning av MS.Jeg våknet en morgen i begynnelsen av november med et nummet høyre lår (fremside) og innside legg. Har mye prikking, stikking, mauring i rygg, setet, benet og under høyre fot. Føler tidvis svakhet i samme foten. Er også blitt veldig sensitiv i forhold til ting i kroppen, og kan merke et bittelite hårstrå eller ting som ligger på huden som aldri før hadde reagert på.

Det ble raskt tatt en MR (uten kontrast) med dette resultatet. MR cervicalcolumna: Normale cervicalmedulla uten tegn til MS-plaque. Normale virvler og mellomvirvelskiver. Bra plassforhold intraspinalt. Negativt funn. MR caput: I hvitsubstans i inferiore frontale gyrus inntil og fortil for linsekjernen venstre side ser man en uspesifikk 6mm i diameter stor T2 FLAIR høysignallesjon: Ikke typiske MS-preg på denne lesjonen. Det ble satt opp kontroll etter tre måneder og denne gangen med kontrast. Resultatet er ingen hvitsubstanslesjoner og ingen patalogisk kontrastopptak i nakke. I hodet er det ingen endringer på forrige lesjon, intet nytilkommet og ingen kontrastopptak.

Nevrologene jeg har vært hos mener likevel at dette kan være et MS-funn. Fastlegen mener at dette funnet heller har noe å gjøre med en nerveskade jeg fikk etter visdomstannoperasjon på venstre side. Vil en slik skade vises på MR? Jeg har hatt symptomer i snart fire måneder, burde det ikke da vises som aktiv betennelse også i hodet? Følelsen i benet er bedre enn den var, merket litt bedring ved ca 8 uker.

Har tatt spinalpunksjon og den viser inflammasjon. Væsken var klar og fargeløs. Jeg ligger over referanseområdet på Sp-leukocytter med 6 i resultat (referanseområde 0-4). IgG-INDEKS er også utenfor referanseområdet med et resultat på 0,90 (anbefalt cut-off verdi 0,7). Som kommentar står det: IgG-bånd i spinalvæske uten tilsvarende funn i serum, tyder på intralekal IgG-syntese. Hva betyr dette? Betyr det at det er funnet slike bånd en kan se ved MS?

Kan dette være andre ting (borrelia er utelukket)?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,
Takk for din henvendelse. Du oppfyller kriterier for en CIS eller clinically isolated syndrome siden denne forandringen ligger i venstre hodehalvdel og du hadde symptomer på motsatt side. Jeg har aldri hørt at en tannoperasjon på kan innvirke på hjernevev. Vedvarende symptomer trenger ikke ha sammenheng med forandringen, men være vedlikeholdt av bekymring for sykdom. Heldigvis vises ikke aktiv betennelse i hjernevev. Ja det stemmer at man typisk ser slike bånd ved MS. Det må være en kunstfeil, hvis man ikke sjekket for borrelia i spinalvæsken hvis du først ble spinalpunktert (tas som rutine), sjekk med legen! Anbefaler også at du får gjort Visuelt fremkalte responser (VEP for å undersøke for påvirkning av synsnerve (såkalt optikusnevritt). CIS bærer med seg litt økt risiko for å utvikle MS. Positiv spinalvæske trekker i samme retning.
Behandling kan redusere risiko. En opsjon til å begynne behandling umiddelbart er å monitorere tett opp og begynne umiddelbart ved tegn til MS utvikling. Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-