Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Har jeg virkelig MS?

Spørsmål

Hei.
Jeg er ei jente på 26 år, gift og har to barn.
Jeg har nettopp vært utredet for MS, da jeg i tre måneder har vært plaget med nummenhet (kilefølelse i armer og bein), prikking som beinet sover i armer og bein, muskelsmerter, veldig slapp og skjelvinger på hendene.
Men har fått svar at det var ingen funn på hverken MR med og uten kontrast eller spinalpunksjonen. Nevrologen min sa at han ikke kunne garantere at jeg ikke hadde MS, kan jeg virkelig ha MS selv om det ikke syntes på noen prøver?

Jeg er så klart veldig glad for at jeg ikke har MS, men sitter fortsatt med symptomer som plager meg i hverdagen og lurer på hva annet det kan være?

Noen dager føler jeg meg helt fin, mens andre er kroppen veldig vond av verking i legger, lår og armer, kilefølelse i armer og ben og prikking.
Jeg har vært veldig mye slapp etter at jeg fant ut at jeg har lavt stoffskifte.

Har du noen tanker om hva det kan være, og hva annet jeg burde gjøre for å finne svar på hva jeg har?

Svar

Hei.
Takk for ditt brev. Negativ utredning for MS betyr at du ikke har MS. Du beskriver en nokså vanlig kombinasjon av symptomer, som kan forveksles med MS. I tidlige faser har MS "forkjærlighet" å ramme synsnerven, det betyr at det kan gi et forbigående synstap. Disse nervetråder er spesielt sårbare for MS-betennelse. Ellers, er et attakk ved MS karakterisert av distinkte symptomer som vil gjøre at hjernen svikter og at du får alvorlige utfall, som da gradvis kan bli bedre etter at betennelsen har gått bort. I slike tilfeller er pasienten veldig syk, og jeg har aldri hørt at vi ikke fanger opp diagnose. At man er redd for å ha MS er jo en annen ting. En slik redsel, tross negativ utredning og negative objektive funn er urealistisk, energikrevende, fortærende og skaper selvsagt mye unødig bekymring. Bare ved å "lese mellom linjene" kan jeg si at dette ikke dreier seg om distinkte MS-symptomer, du skriver bl.a. i armer og bein, - det vil ramme en kroppshalvdel. Muskelsmerter er veldig uvanlig! Skjelvinger på hendene forekommer ved MS, men kun ved langskredet sykdom, altså sene sykdomsfaser (de fleste er rullestol-bundet). Du har fått svar at det var ingen funn på verken MR med og uten kontrast eller spinalpunksjon - og jeg synes at du bør tenke nå at du ikke har en alvorlig sykdom. Dette bør være beroligende, og du bør fortsette leve mest mulig normalt. Jeg skjønner allikevel dine bekymringer. Slike symptomer er ikke lett å hanskes med. Også variasjon i symptomer, du skriver "Noen dager føler jeg meg helt fin, mens andre er kroppen veldig vond av verking i legger, osv." taler imot MS. Det er vanskelig å si noe mer uten å undersøke deg, men vi ser noen ganger at dette kan være psykosomatisk, også. Men det er en utelukkelsesdiagnose. Jeg ville kanksje gitt det litt tid nå, med den instillingen med at du vet at dette ikke er noe nevrologisk og observert symptomene, og forvente at de forsvinner. Hvis ikke, så må vi utrede mer.
Lykke til!