Har jeg egentlig MS?

Spørsmål

Har snakket mange ganger med fastlege om diverse symptomer, som jeg selv føler henger sammen, men som fastlege ikke trekker linjer mellom. Nå hører det med at min fastlege har blitt skiftet ut (ikke av meg) tre ganger så det er mange løse samtaler. Ønsker derfor noen tanker om mine symptomer/ MS?

I 2004 blir jeg over to dager nummen i halve ansiktet og får diagnosen bells parese uten andre undersøkelser enn vanlig nevrologisk av fastlege. Kun ansiktet var berørt. Dette satt i ca fem mnd før helt bra. Derimot opplevde jeg voldsom gyngende svimmelhet. Ble bra og jobbet vanlig i seks mnd. Har en svært krevende og ansvarsfull jobb med mennesker, så alltid stress på jobb, men etter flytting og flere harde mnd opplevde jeg som lyn fra klar himmel roterende svimmelhet i en fullstendig hemmende form. Fikk diagnosen bppv og var nesten sengeliggende i ett år, men ble gradvis bedre. Kom meg på føttene igjen, men har egentlig siden 2005 vært mer eller mindre kronisk svimmel, med gode og dårlige perioder. Derimot så har jeg gunnet viderutdannning og krevende omsorgsoppgave i hjemmet for barn, hatt perioder hvor jeg har kunnet være noe mer hjemme enn vanlig, noe som har bidratt til at jeg ikke ofte har vært sykemeldte og at jeg har stått det av på det verste. Opplever derimot at jeg stadig blir trøttere og mer fatigue for små ting. I tillegg til dette har jeg dårligere balanse enn før og ser når jeg står plant at jeg på høyre fot krummer tærne som en slags kompensasjon. Jeg er kronisk svimmel, men har dager og perioder som er verre. Opplever også at jeg har en del tåkesyn, men det er ikke hemmende. Tok en rekke blodprøver i fjor på denne tiden og hadde meget lav D-vitamin og jern, så går på dette med noe effekt. Men svimmelheten sammen med en rar følelse i venstre fot, både lår, legg og ankel/fotblad kjenner jeg at jeg nå begynner å bli litt engstelig, særlig når jeg er ute og alene. Har også (siden bellsparese diagnosen) følt av og på kriblende følelse i ansiktet.

Svar

Hei,
Takk for din henvendelse. Det kan godt være at de tidligere diagnoser som er stilt er korrekte. Men det kan også være symptomer på MS. Hvorvidt dette stemmer må man undersøke. Legen gjør en nevrologisk status. Man ser inn på øyet og det tas bilder av hjernen og kanskje ryggsøylen. Det er bare på denne måten vi kan være 100% sikker. Jeg kan ikke utfra en symptombeskrivelse stille en slik diagnose men fatte mistanke om tilstanden. Legen bør derfor henvise deg videre til alle disse undersøkelser og fastslå hvorvidt det foreligger MS eller ikke.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-